Organizat de energynomics.ro, Spring Cocktail 2016 a reunit peste 100 de participanți și s-a bucurat de prezența a trei vorbitori de top. Au deschis seara și au provocat la dialog Victor Grigorescu, ministrul Energiei, ambasadorul Republicii Islamice Iran în România E.S. domnul Hamid Moayyer și Carmen Neagu, director executiv al grupului EnergoBit.
În cuvântul de întâmpinare, Iulian Harpa, director executiv al Wing Media Energy Consulting, publisher al platformei de comunicare energynomics.ro, a prezentat cele mai importante proiecte ale energynomics.ro pentru acest an. Cu deosebire, Iulian Harpa a făcut referire la iniţierea unui club dedicat experţior şi decidenţilor din industria energetică românească, în care vor fi invitaţi să facă parte toţi cei care, în ultimii trei ani, au animat comunitatea din jurul site-ului şi revistei energynomics.ro.
Victor Grigorescu: Avem un potențial clar de a fi un exportator de stabilitate
Ministrul Victor Grigorescu şi-a început discursul cu o succintă schițare a industriei energetice românești cu trăsăturile cheie ale momentului, în decorul său complicat de suișuri și coborâșuri. „Sunt foarte fericit să fiu aici pentru că văd aici o parte dintr-un sector energetic foarte dinamic și puternic. România este, de ceva timp, un exportator net de energie. Suntem unul dintre cei mai mari producători din regiune și cred avem un potențial clar de a merge în afara granițelor ca să fim nu doar un exportator de energie, ci un exportator de stabilitate și chiar de bune practici. Mai avem încă o serie de probleme în legatură cu care suntem îngrijorați. Un exemplu este sectorul cărbunelui, cel mai vizibil acum, dar mai sunt sectoare și domenii în care lucrurile pot fi îmbunătățite. În acest context, demersul nostru de a finaliza strategia energetică națională în acest an devine cu atât mai important.”
Victor Grigorescu s-a adresa participanţilor la Spring Cocktail pentru a dezvolta principiile de bază pe care își ghidează activitatea în domeniu. „Vreau doar să spun că sunt un mare suporter al piețelor. Cred că politicile publice pot fi un factor declanșator pentru a deschide calea spre ceea ce numim noi sectoare, noi inițiative sau pentru a sprijini inițiativele aflate la început de drum. Dar, în cele din urmă, piața este cea care decide. Tehnologiile trebuie ca, mai devreme sau mai târziu, să se maturizeze și să devină un element care contribuie în mod clar la viața economică, fără vreun sprijin din partea statului – un sprijin care cea mai adesea sau atunci când se aplică pentru o perioadă lungă de timp, poate distorsiona realităţile pieţei.
Victor Grigorescu a apreciat că este momentul pentru o discuție deschisă în legătură cu viitoarele resurse de generare a energiei. „Nu este doar o discuție tehnică, despre ce este mai eficient, ci este, de asemenea, o discuție filosofică: ne dorim anume surse de generare sau altele”, a întrebat retoric ministrul. În ceea ce priveşte tendințele definitorii ale momentului, el a menționat dezvoltarea energiilor regenerabile, în forme care deocamdată sunt greu de identificat, și eficiența energetică. „Ne confruntăm deja o decuplare a creșterii economice de consumul de energie, iar eficiența energetică este unul dintre factorii care contribuie la această tendinţă”, a spus el.
Hamid Moayyer: Eliminăm barierele din calea investițiilor și a comerțului
Excelenţa Sa Hamid Moayyer, ambasador al Republicii Islamice Iran în România, şi-a început discursul subliniind noul context internaţional, care permite recuplarea economiei iraniene la piețele și expertiza globală. „Ridicarea sancţiunilor impuse Iranului, deschide nu doar calea unor oportunităţi economice de neegalat, dar oferă, de asemenea, o șansă unică de a inversa tendințele economice din regiune și din lume, fapt care, la rândul său, contrinuie la reducea tensiunilor politice și sociale”, a spus ambasadorul.
Excelența Sa a subliniat, de asemenea, că în Iran „România a fost întotdeauna asociată cu produse de înaltă calitate și demne de încredere, cu o șansă considerabilă să intre pe piața iraniană și să stabilească parteneriate de lungă durată”.
Foarte concret, Hamid Moayyer a anunţat că prin recentele inovaţii legislative Iranul oferă un sprijin extins investitorilor străini, cărora li se acordă aceleași drepturi ca și cetățenilor iranieni. Între acestea se numără:
- plăţi compensatorii în urma unor eventuale naționalizări sau exproprieri
- plata garantată de daune-interese din cauza unor legi sau reglementări guvernamentale
- posibilitatea de a implementa planuri de investiții cu capital 100% străin
- posibilitatea de a deţine proprietatea asupra terenurilor pe numele societăților înregistrate în Iran
- furnizarea de facilități și asigurare permisului de rezident în Iran pe o durată de trei ani, pentru investitorii străini, manageri, experți și rudele de gradul întâi ale acestora, precum și posibilitatea de reînnoire a vizelor
- investițiile străine în zonele economice libere și speciale din Iran sunt scutite de impozitare pe o perioadă de 20 de ani
Carmen Neagu: 6 provocări și 29 de riscuri
Ultimul discurs al serii a oferit o altă perspectivă asupra chestiunilor în discuţie. De la abordările sistemice şi politice, Carmen Neagu, director executiv al grupului EnergoBit, a trecut la percepţia şi proiectele unuia dintre cele mai active grupuri industriale din România. Cu o cifră de afaceri de 85 de milioane de euro, cu 800 de angajați în 6 oraşe din România, EnergoBit este interesată de dezvoltarea de noi afaceri în străinătate.
O înțelegere clară a situației actuale în economie și societate, la nivel global – aceasta este ceea ce a afișat Carmen Neagu pe durata unei scurte, dar concentrate intervenții la Spring Cocktail. Directorul executiv al EnergoBit a prezentat și a explicitat şase dintre cele mai importante provocări ale timpurilor noastre:
- digitalizarea
- schimbările demografice
- schimbarea climei
- urbanizarea
- globalizarea
Ea a remarcat, de asemenea, că toate aceste provocări se întrepătrund cu 29 de riscuri dintre cele mai diverse, de la armele de distrugere în masă, la eșecul unui răspuns la schimbările climatice și adaptarea la acestea. Toate acestea sunt subiecte de reflecție precum și oportunități de afaceri pentru viitorul apropiat, a sugerat Carmen Neagu.
Descarcă suportul prezentării susţinute de Carmen Neagu.
La fel ca în 2014 şi 2015, participanții la Spring Cocktail au fost în majoritate reprezentanți de top ai companiilor active în România, precum Mark Wagley (Hunt Oil), Michel Louboutin (Expert Petroleum), John Knapp (ExxonMobil), Sanya Melnicenco (NIS Petrol), Andrey Bogdanov şi Dan Dănulescu (Petrotel LUKOIL), Kinga Daradics (MOL România), Camil Aliman (Emerson – Ridge Tool), Cristian Pîrvulescu (Enevo), Emilian Mateescu (Elcen), Răzvan Ionescu (SAS România), Marian Motocu (CE Oltenia).
Alături de aceştia, au mai participat reprezentanţi ai unor companii precum Romelectro, CMS, Kerui, Energonuclear, UTI, Wolf Theiss, Serban&Musneci Associates, Safetech, CEMS Technologies, Bursa Română de Mărfuri, dar şi reprezentanţi de la CNR-CME, EFdeN, Transylvania Energy Cluster, Ambasada SUA în România, Greenpeace.
În acest an, la Spring Cocktail au participat şi s-au implicat în dezbateri preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, dar şi Sorin Gal (ANRM), Horaţiu-Silviu Anghelescu (secretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională), Silvia Vlăsceanu (ACUE), Daniel Apostol (ROPEPCA).
Toți cei prezenți s-au bucurat de atmosfera caldă și sofisticată a Palatului Cesianu-Racoviță, într-un eveniment original, conceput de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: ALD Automotive, Automobile Bavaria, BCR Pensii, Chivas, EnergoBit, Klarmedia, Ridgid, SGS România, Sixt New Koppel.
Spring Cocktail 2016 s-a desfăşurat sub patronajul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie – ANRE şi al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale – NAMR și cu sprijinul a numeroși parteneri strategici, între care ROEC, CNR-CME, Aspen Institute, ROGBC, EPG, RPIA, EFdeN, ARPEE și CRE. Bursa şi Mesagerul Energetic au fost partenerii media ai ediției din acest an.
În cadrul evenimentului a fost lansat primul număr din 2016 al revistei energynomics.ro Magazine, al 10-lea din noiembrie 2013. Încă 184 de pagini, în format integral bilingv, design şi producţie de cea mai înaltă calitate, pentru a surprinde tendințele și temele esențiale ale industriei energetice românești: știri, analize și opinii din partea unor personalități direct implicate în decizia la nivelul reglementatorilor și al companiilor celor mai dinamice.
În această ediție se regăsesc între altele articole și interviuri cu Corina Popescu (Ministerul Energiei), Carmen Neagu (EnergoBit), Mikhail Danilin (NIS Petrol), Cristian Secoşan (Romelectro), Andrey Bogdanov (Petrotel-LUKOIL), precum şi obişnuitele contribuţii ale colaboratorilor noştri permanenţi George Butunoiu şi Alex Şerban.
Primele pagini din acest număr sunt disponibile în pagina dedicată revistei energynomics.ro. Tot aici puteţi citi toate numerele anterioare, în format electronic. Pentru contribuţii editoriale sau propuneri de colaborare în numerele viitoare, scrie-ne la adresa office at energynomics.ro.