Circa 1.200 de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) au pornit, marţi, într-un marş de protest de circa 9 kilometri de la sediile Romag Prod şi Romag Termo până la Prefectura Mehedinţi, cerând Guvernului sumele de bani promise pentru funcţionarea companiei până la închiderea ei controlată, scrie Mediafax.
Potrivit sindicaliştilor, Guvernul a promis că va aloca 25 de milioane de lei în luna mai şi alte 25 de milioane de lei în luna iunie, dar până în prezent banii nu au fost primiţi, iar angajaţii au de primit restanţe salariale din luna mai. Angajaţilor de la RAAN li s-au alăturat, în timpul marşului de protest, şi angajaţi ai minei Husnicioara a căror activitate depinde în proporţie de 90% de funcţionarea RAAN.
Salariați ai platformelor Romag Prod și Romag Termo din cadrul RAAN au refuzat şi luni să intre la lucru în tura I, protestând în fața unităţilor cu aceleași doleanțe. Potrivit liderului Sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete, care este și vicepreședinte al confederației Energetica din cadrul Blocului Național Sindical, prin protestul organizat luni dimineața salariații au cerut asigurarea de urgență a fondurilor necesare pentru plata salariilor și funcționarea RAAN până la epuizarea duratei de viață a instalațiilor de la sucursala Romag Prod.
Potrivit directorului Romag Prod, Melwin Watzlavek, finanțarea de către Guvern a închiderii controlate a instalațiilor unității în care se produce apă grea este absolut necesară, pentru a fi evitat impactul de mediu local și chiar transfrontalier. El a arătat că oprirea controlată a unităților ar asigura și măsuri sociale în cazul angajaților.
Marți, la Bucureşti are loc întrunirea creditorilor RAAN cu administratorul judiciar, administratorul special și reprezentanți ai Ministerului Energiei. Președintele Sindicatului Termo Halânga, Alexandru Tănase, anunţa, sâmbătă, că angajații platformelor Romag Termo și Romag Prod, ambele componente ale RAAN, împreună cu cei 700 de angajați ai Minei Husnicioara care furnizează cărbune către RAAN, vor începe acțiuni ample de protest, întrucât Guvernul nu a virat banii promiși pentru funcționarea companiei până la sfârșitul lunii august, când ar începe procedurile de închidere controlată.
Prin acțiunile de protest, sindicatele solicită Guvernului bani pentru funcționare, pentru cărbune și păcură, salarii și oprirea în regim de siguranță. Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar angajaţii ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.
RAAN, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în 17 februarie 2015, iar conform actului, apa caldă şi căldura urmează să fie oprite în municipiu de la sfârşitul lunii august.
Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN.