În intervalul martie-decembrie 2023, platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei au desfășurat campania de informare “Eficiență energetică pentru tranziția energetică”. Concret, am desfășurat patru tipuri de acțiuni:
- conferințe publice
- ateliere specializate
- școală de vară pentru tineri
- comunicare publică
5 conferințe publice
Mai mult decât simple conferințe, evenimentele au inclus sesiuni de pregătire susținute de experți recunoscuți și permite un grad ridicat de interactivitate între cei prezenți: profesioniști din direcțiile tehnice din cadrul primăriilor, consiliile locale și județene, regii, companii publice pentru servicii de utilități, precum și manageri energetici, auditori energetici, furnizori de soluții și echipamente pentru măsuri de eficiență energetică și producerea energiei din surse regenerabile, experți financiari, consultanți, studenți. Accesul a fost gratuit și a permis implicarea a peste 130 de persoane din Brașov, Oradea, Timișoara, Iași și București.
Temele abordate au fost:
- Digitalizare pentru companii performante
- Soluții de integrare a regenerabilelor
- Încurajarea prosumatorilor prin investiții în rețele inteligente
- Răspunsul tehnologiei la noile tendințe din energie
- Generare de energie verde
- Soluții pentru mobilitatea urbană și inter-urbană
- Mobilitatea electrică și infrastructura necesară
- Încălzire centralizată
- Renovarea clădirilor
Cursuri de formare pentru eficiență energetică și energii regenerabile
Atelierele tematice au fost susținute de către trei experți recunoscuți în domeniul eficienței energetice.
Cursurile susținute de Dr. Andrei Ceclan, profesor, senior energy consultant au vizat prezentarea unor studii de caz privind oportunități și proiecte materializate de eficiență energetică în industrie și la nivel de localități, cu accent pe indicatori cheie de rezultat, inclusiv efecte măsurate și verificate, resurse financiare și umane angajate, bariere și depășirea lor, precum și lecții învățate.
Cursurile susținute de Dr. Corneliu Rotaru, senior expert energy efficiency au expus conceptele și orientările de bază ale politicii naționale și europene în domeniul tranziției energetice și urmărește creșterea capacității UAT-urilor pentru acțiuni necesare și utilizarea de tehnologii pentru creșterea eficienței energetice, precum și pentru managementul energetic al localităților. Au fost abordate teme precum: baze de date și digitalizare, noi mecanisme de cooperare între UAT-uri și comunități energetice pentru reducerea costurilor de pregătire a investițiilor, contractarea serviciilor energetice, precum și noi abordări pentru identificarea de soluții de eficiență energetică (ex. producere descentralizată, contorizare inteligentă, alocatoare de costuri).
Cursurile susținute de Adrian Ghiță, Director Executiv al Fondului Român pentru Eficiența Energiei (FREE) au expus conceptele și orientările de bază ale politicii naționale și europene în domeniul tranziției energetice și urmărește creșterea capacității UAT-urilor pentru acțiuni necesare și utilizarea de tehnologii pentru creșterea eficienței energetice, precum și pentru managementul energetic al localităților. Au fost abordate teme precum: baze de date și digitalizare, noi mecanisme de cooperare între UAT-uri și comunități energetice pentru reducerea costurilor de pregătire a investițiilor, contractarea serviciilor energetice, precum și noi abordări pentru identificarea de soluții de eficiență energetică (ex. producere descentralizată, contorizare inteligentă, alocatoare de costuri).
Școală de vară
Dincolo de instrucția formală pe care o primesc în scoală sau în programele de internship, tinerii au nevoie de o înțelegere generală a energiei și rolului pe care industria energetică îl are în societate. Pentru aceasta e nevoie ca tinerii – liceeni, studenți sau proaspăt absolvenți de studii universitare – să se familiarizeze cu principalele instituții relevante din perspectiva energiei și cu temele dominante ale acestui sector.
Un răspuns la aceste nevoi a fost Școala de vară “Eficiență energetică, surse regenerabile și planificarea carierei”. Timp de 5 zile, circa 20 de tineri au avut șansa de a intra în contact cu 15 personalități active în domeniul energetic. Din perspective diferite, așa cum s-au construit în baza a 15 trasee profesionale diferite, lectorii au abordat teme precum tranziția energetică, eficiența energetică, rolul energiilor regenerabile, clădiri independente energetice, finanțare pentru energie sau antreprenoriat în energie. Fiecare lector a propus câte un moment interactiv, prilej cu care participanții au fost parte nemijlocită din acțiune.
Campanie mediatică privind energia regenerabilă și eficiența energetică
In vederea diseminării campaniei “Eficiență energetică pentru tranziția energetica ” a fost puse în practică o strategie de media planning care a implicat publicații online (de exemplu, www.startupcafe.ro), campanii de bannere și comunicate de presă, postări în conturile de Facebook și LinkedIn ale Energynomics și ale partenerilor.
Campania de informare “Eficiență energetică pentru tranziția energetică” a fost un proiect finanțat de Innovation Norway prin Granturile Norvegiene 2014-2021.
Obiectivul proiectului a fost creșterea nivelului de informare și conștientizare al publicului larg, al profesioniștilor din industrie și autorități publice cu privire la eficiența energetică și energia regenerabilă. Proiectul ”Eficiență energetică pentru tranziția energetică” a debutat în luna martie 2023 și a fost implementat până la finalul anului. În vederea atingerii obiectivului propus, în cadrul proiectului vor fi dezvoltate activități de informare, comunicare, și training pentru a crește nivelul de expertiză al practicienilor în domeniul energetic și a nivelului de responsabilizare a factorilor de decizie din cadrul autorităților publice și companiilor din România. Rezultatul propus îl constituie contribuția acțiunilor proiectului la facilitarea îmbunătățirii comportamentul de consum energetic al consumatorilor industriali și casnici prin acțiuni care să contribuie la tranziția energetică, prin măsuri de eficiență energetică și integrarea în mixtul de consum a energiilor regenerabile.
Resursele pentru acest proiect au fost asigurate parțial prin intermediul sprijinului financiar oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin EEA și Granturile Norvegiene, la care se adaugă cofinanțarea din partea partenerilor. Până la sfârșitul anului, campania media va contribui la creșterea gradului de conștientizare și de implicare a consumatorilor din mediul public și privat, la nivel individual și de companie prin proiectele implementate viitoare.
În același timp, accesul la un plus de cunoștințe și instrumentele diseminate în cadrul cursurilor și Școlii de vară (10-14 august) a contribuit la îmbunătățirea numărului și competențelor persoanelor interesate și disponibile pentru comunicarea pe teme de eficiență energetică și energie regenerabilă.