Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » 10 tendinţe cheie în energie pentru 2016 (Nick Cunningham, oilprice.com)

10 tendinţe cheie în energie pentru 2016 (Nick Cunningham, oilprice.com)

25 ianuarie 2016
Consumatori
energynomics

Nick Cunningham, contributor la www.oilprice.com a identificat recent 10 tendinţe care vor domina anului 2016 în industria energetică. Dat fiind background-ul său, nu e de mirare că mare parte din prognoze se referă la sectorul de petrol şi gaze.

1. Producţia de ţiţei din SUA se va contracta. Producția de petrol a Statelor Unite a scăzut cu aproximativ 300.000 de barili pe zi la 9,3 milioane de barili pe zi. Cele mai multe prognoze, inclusiv cele ale EIA și AIE, anticipează că producția se va plasa în jurul valorii de 0,5 milioane de barili pe zi, în 2016. Totuşi, declinul poate fi încă şi mai abrupt decât atât, având în vedere numărul în scădere accelerată a sondelor, ratele ridicate de epuizare şi reducerile extraordinare ale chereltuielilor de capital. Vom trăi şi vom vedea.

2. Oferta de GNL creşte, prețurile scad. În timp ce pe piața petrolului s-ar putea atinge nivelul minim, declinul preţurilor pe GNL ar putea fi abia la început. Prețurile la JKM, unul din price-maker-ii pentru livrările în Asia, au scăzut cu două treimi de la nivelurile maxime din 2014. Livrările pentru februarie 2016 sunt cotate la 7 $ / milionul de unităţi termale britanice (MMBtu). Noi capacităţi de lichefiere și export vor intra în piaţa globală în 2016, ceea ce va întări excesul de ofertă. Pricipala facilitate de export din SUA – Cheniere Energie Sabine Pass – va demara în curând. În Australia mai multe proiecte mari sunt gata de start, inclusiv cele ale Chevron de la Gorgon și Wheatstone, precum și terminalul Ichthys al INPEX. China nu cumpără gaz natural lichefiat la cotele anticipate de către dezvoltatori. În condiţiile în care oferta va creşte mai rapid decât cererea, prețurile vor rămâne scăzute și ar putea scădea încă și mai mult.

3. Dividendele vor îngheţa. Pentru companiile de petrol și gaze, dividendele sunt sfinte. Companiile au redus drastic cheltuielile pentru proiecte noi şi au redus ştatele de plată pentru a reduce pierderile. Dar cât de mult mai pot rezista înainte de a tăia din dividende? Merită dividendele să fie protejate chiar cu preţul sacrificării creșterii producției viitoare? Eni şi-a redus deja dividendele în 2015, fiind cea mai mare companie care a decis acest pas. La fel a făcut recent Marathon Oil. Este posibil ca marile companii petroliere să urmeze modelul?

4. Regenerabilele vor câștiga teren. 2015 a fost cel mai bun an pentru energia solară, cu peste 7 GW instalați în SUA, un nivel record. Dar următorii câțiva ani ar putea face ca acest număr să para infim. Extinderea reducerilor de taxe pentru investiţiile în proiecte solare va face ca până în 2020 capacităţile totale instalate în SUA să crească de de patru, până la 100 GW. Deja sectoarele eolian și solar cumulează cea mai mare din capacitatea de generare a energiei electrică nou instalată în SUA și devin cu repeziciune prima opțiune pentru electricitate în multe părți ale lumii.

5. Revenirea Iranului. Acordul nuclear istoric din 2015 va permite Iranului să revină în piețele de petrol, după mai bine de patru ani de izolare. Iranul intenţionează să aducă înapoi în piaţă 500.000 de barili pe zi aproape imediat după ce sancțiunile vor fi ridicate, ceea ce s-ar putea întâmpla deja din luna ianuarie. În termen de câteva luni, Iranul anunţă că ar putea livra încă 500.000 de barili pe zi. Oferta suplimentară va duce producția OPEC la peste 32 de milioane de barili pe zi și se va adăuga la producţia de petrol deja gigantică la nivel global.

6. Producţia de gaze naturale se va stabiliza. Producția de gaze naturale a continuat să atinge noi cote maxime record în 2015. Dar, tot mai mult, capacităţile de stocare sunt utilizate, cu peste 4 miliarde de picioare cubice în luna noiembrie, ceea ce a coborât prețurile la cele mai scăzute niveluri din ultimii peste 15 de ani. Aceasta face ca unele sonde să fie închise în, iar șisturile foarte productive din Marcellus par a fi deja în declin. Fără o iarnă rece, nivelurile stocurilor ar putea rămâne ridicate în 2016, cu impact asupra prețurilor. Sunt tot mai mulţi cei care cred că prețurile gazelor naturale la Henry Hub ar putea rămâne sub 3 dolari/MMBtu, pentru următorii câțiva ani.

7. Tulburări geopolitice. Scăderea prețului la petrol subminează veniturile guvernelor, ceea ce poate duce la destabilizarea anumitor regiuni. Venezuela este în fruntea listei, iar intrarea în incapacitate de plată nu este exclusă în 2016. Presiunea pe cursul valutar creşte, iar datoriile ajung scadente. Irakul este o altă țară în care prețurile mici la petrol au afectat nivelul sa de securitate. La nivel global, în momentul de faţă este improbabil să vedem guverne prăbuşite din cauza veniturilor mici din petrol, dar reducerea drastică a prețurilor a slăbit unele guverne, în special cele dependente de veniturile din petrol.

8. Insolvenţe şi falimente. Până la jumătatea lunii noiembrie, 36 companii de petrol și gaze s-au pus sub protecţia legii falimentului, cu datorii totale de 13 miliarde de dolari. Această sumă va crește în 2016. Reuters a constatat deja o incidenţă în creştere a falimentelor forțate, în care creditorii au chemat companiile de petrol și gaze în instanță pentru neplata datoriilor. Efectele negative suplimentare introduse de scăderea preţurilor la 30 de dolari pe baril [n.r. Preţurile au coborât între timp sub 30 de dolari pe baril], rata intrărilor în incapacitate de plată ar trebui să se accelereze în următoarele câteva luni.

9. Fuziuni şi achiziţii. Royal Dutch Shell s-ar putea să se fi grăbit cu achiziția BG Group, în luna aprilie, încercând să anticipeze o revenire a prețului petrolului. Retrospectiv, acționarii se întreabă acum dacă nu cumva Shell a plătit prea mult. În orice caz, odată stabilizate preţurile, la primele semne de revenire, va exista probabil o avalansă de consolidări, prin care actorii puternici îi vor prelua pe cei mai slabi. Mulți se așteaptau ca acest lucru să se producă încă din 2015, dar în afară de achiziția majoră a Shell, am consemnat doar puţine altele. Acest lucru se va schimba în 2016.

10. Prețurile vor creşte. După ce toată lumea s-a înşelat în 2015, toți ochii sunt aţintiţi pe finalul lui 2016 pentru revenire. AIE afirmă că cererea de petrol brut a crescut cu 1,8 MB/zi în 2015. La nivel global se vor mai adăuga încă 1,2 MB/zi în 2016, contribuind la anularea în mare măsură a excesului de cerere. Cererea va reveni, pe măsură ce oferta se va reduce, ceea ce ar permite ca prețurile să crească la 60 de dolari pe baril până la sfârșitul anului 2016.

Sursa: Articol postat la 5 ianuarie, pe www.oilprice.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *