Bogdan Tudorache
Următorul an și jumătate va fi crucial pentru termoenergetica României, întrucât Comisia Europeană nu agreează subvenționarea generalizată a populației prin intermediul primăriilor, avertizează Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).
Nagy-Bege a explicat, în cadrul unui eveniment organizat de AHK care a reunit investitori români și germani, că în afara consumatorilor vulnerabili, care vor trebui identificați de primării, ajutorul prin subvenție nu va mai fi permis, iar noua lege în acest sens, prorogată deja de două ori, ar urma să intre în vigoare la 1 martie 2020.
”Primăriile ar trebui să identifice consumatorii vulnerabili – până atunci, nu va exista punere în aplicare. […] Iarăși ar trebui revizuite veniturile. […] În București, când nu se va mai acorda ajutorul, mulți se vor debranșa și vor trece la sisteme individuale, mai ales pe gaze – în special cu plafonarea prețului gazelor la 68 de lei/MW… Asta va însemna moartea sistemului de distribuție centralizat”, a mai spus Nagy-Bege.
”Rămâne emblematică soluția prin care va fi sau nu va fi rezolvată problema sistemului RADET-ELCEN. Absolut toți actorii trebuie să se implice. Dacă nu se găsesc soluții, iarna aceasta vom avea o mare problemă”, a mai spus oficialul ANRE.
În plus, va fi nevoie de o nouă schemă de sprijin pentru cogenerare, actuala urmând să expire în curând. ”Aș vrea să nu se mai aibă în vedere doar salvarea centralelor existente în cogenerare, așa cum a fost în 2009. [Va trebui] să fie stimulate și centralele noi”, a subliniat Nagy-Bege.
Inainte de a ne spune ce vrea UE, ar fi bine sa spuneti populatiei ce a-ti facut voi in 28 de ani pentru termoficare, ca toate sunt in insolventa/faliment.Aveti un studiu de impact privind sursele individuale ,cel putin in Bucuresti, sau vorbiti de dragul sa fiti auziti.