Acasă » Regenerabile » 200 de producători de energie regenerabilă solicită intervenția statului pentru evitarea insolvenței

200 de producători de energie regenerabilă solicită intervenția statului pentru evitarea insolvenței

27 aprilie 2016
Eolian
energynomics

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) a inițiat campania “Stopați falimentul verde!”, în esență o acţiune de Protest, la care s-au raliat 200 de producători de energie din acest sector, anunță un comunicat al organizației.

“Într-un apel disperat, cei 200 de producători, care au răspuns prompt la un Chestionar cu 6 întrebări relevante, protestează faţă de lipsa totală de decizii care dăunează sectorului regenerabilelor. Solicităm intervenția de urgență a autorităţilor pentru salvarea unui sector indispensabil României, insistând pentru luarea unor măsuri astăzi, nu mâine când va fi sigur prea târziu”, precizează Viorel Lefter, Preşedinte PATRES.

“După ce au investit substanțial în economia României, investitorii – mare parte dintre ei cu afaceri și în alte domenii, care le sunt și acestea afectate pe cale de consecință – se simt păcăliți și susțin că și-au pierdut încrederea în deciziile autorităților (mai grav, în lipsa de decizii pe linie de energie din surse regenerabile). Atragem astfel atenția asupra riscului major ca România să nu mai fie percepută de investitori ca stat sigur pentru investiții”, a semnalat Martin Moise, Vicepreşedinte PATRES.

Într-o scrisoare deschisă trimisă Primului Ministru, Dacian Cioloș, că investitorii care au aderat la campania “Stopați falimentul verde!” au înregistrat pierderi totale de peste 200 de milioane de euro din momentul în care subvențiile au fost micșorate și piața certificatelor verzi și a energiei distorsionată.

În urma chestionarului aplicat de PATRES, proprietarii și operatorii de unități de energie regenerabile au propus următoarele soluții pentru depășirea impasului în care se află sectorul:

  • respectarea legislației în vigoare la momentul la care au fost făcute investițiile sau revizuirea legii 220 prin creșterea cotei de certificate verzi care să acopere toate certificatele verzi emise în condițiile fixării prețului la minimul actual prevăzut de lege;
  • eliminarea duratei de valabilitate a certificatelor verzi;
  • impozitarea certificatelor verzi la vânzarea efectivă, și nu la intrarea în posesia lor;
  • reintroducerea contractelor bilaterale de vânzare – cumpărare de energie;
  • eliminare/ajustare taxă pentru apă turbinată;
  • eliminare taxă pentru chirie albie minoră;

***

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România şi-a început activitatea în anul 2014, la iniţiativa unui grup de producători de energie din surse regenerabile nemultumiţi de desele modificări şi necorelări ale sistemului legislativ cu realităţile şi nevoile producătorilor. În momentul de față, din organizaţie fac parte 91 de companii, producători de energie din tot spectrul regenerabilelor, reprezentând companii care au o putere instalată cumulată de aproximativ 800 MW, reprezentând investiții de aproximativ 1,2 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *