Acasă » Termo » Minerit » 200 de sindicaliști din electricitate reclamă în stradă neplata drepturilor salariale

200 de sindicaliști din electricitate reclamă în stradă neplata drepturilor salariale

8 august 2013
Minerit
energynomics

Sindicatele din electricitate membre în Federația Univers, Sindicatul Liber Energia și Confederația BNS au protestat miercuri și joi în fața muzeului Antipa, în apropierea sediului Guvernului României, solicitând plata unor drepturi salarii restante. Salariile nu s-au acordat în cele mai multe cazuri de două sau de trei luni, iar de acordarea tichetelor de masă ori plăților câștigate în instanță nici nu poate fi vorba. Starea financiară precară a societăților energetice Moldova, Banat, Dobrogea, Oltenia și Muntenia Sud a fost expusă într-un memoriu pe care sindicaliștii l-au adresat Guvernului.

Potrivit acestora, registrele contabile dezastruoase au făcut ca unele drepturi salariale din contractul colectiv de muncă să nu fie plătite. Președintele Federației Sindicatelor din Electricitate Univers, Adolf Mureșan, a explicat pentru www.energynomics.ro că la momentul divizării companiei Electrica, sindicatul a avertizat că societățile nou-create nu vor fi viabile financiar. Un motiv este că, pe de o parte, acestea derulează o serie de contracte păguboase. Pe de altă parte, operatorii amintiți nu fac investiții, vor doar să maximizeze profitul. Nu se mai fac lucrări de întreținere și îmbunătățire a sistemului, iar consecințele nu s-au lăsat așteptate: starea tehnică precare duce la pierderi mari și resurse insuficiente pentru plata salariilor.

Miercuri, protestul a debutat în jurul orei 13, cu sosirea a circa 200 de persoane din diverse orașe ale țării (București, Slobozia, Tulcea), echipați pentru a expune în arșița bucureșteană ceea ce liderii de sindicat au susținut în toate comunicările și în birourile factorilor de decizie din sistemul energetic. Forțele de ordine au fost mai degrabă discrete și nu s-au înregistrat incidente violente, medicale sau de altă natură. Unii dintre participanți au renunțat să participe și la a doua zi de proteste, deoarece au fost chemaţi la serviciu şi avertizați  că și-ar putea pierde locul de muncă.

Toate criticile se îndreaptă spre conducerea companiei Electrica

Participanții și-au concentrat criticile la adresa companiei Electrica, văzută drept unul dintre factorii care au contribuit la problemele financiare ale protestatarilor. În același timp, soluția – din perspectiva protestatarilor – este tot la Electrica. Mai precis, compania ar putea vira sumele datorate salariaților din industrie, la mijloc fiind doar o chestiune de ordin contabil, nu politic, legislativ ori lipsa banilor.

Totodată, protestatarii au reclamat că deciziile manageriale neinspirate au dus la pierderea locurilor de muncă, iar încărcarea facturilor societăților cu false cheltuieli și blocarea unor societăți de a participa la licitațiile organizate de Electrica înrăutățesc situația. În fine, protestatarii au cerut conducerii companiei Electrica să se implice în recuperarea prejudiciului financiar constatat după finalizarea dosarului “Transformatorul”.

Cheltuielile societăților create prin divizarea Electrica ajungeau pe facturile Electrica Serv

Programele de asistență financiară cu instituțiile internaționale au readus pe agendă privatizarea Electrica. Ideea a fost vehiculată încă din 2007. Prin urmare, compania a fost divizată în opt societăți, cu toată opoziția salariaților. Divizarea companiei a avut loc până la urmă, în ianuarie 2012, proces în urma căruia au rezultat cinci societăţi comerciale de servicii energetice de sine stătătoare, înregistrate la Registrul Comerţului. Alte trei sucursale au rămas în cadrul Electrica Serv. Din pricina faptului că protocoalele de divizare nu au fost semnate la timp, cele cinci noi societăţi de servicii energetice au continuat să lucreze pe conturile bancare de la Electrica Serv, din structura societăţii Electrica, deşi ele figurează ca societăţi comerciale de sine stătătoare.

Electrica și Federația Sindicală Univers ar putea ajunge la un acord pentru planul de restructurare

Sindicatul a venit cu propuneri pentru programul de restructurare încă de acum 5 ani. Programul ar permite salariaților să intre sub protecția ordonanței 36/2013, care prevede aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare. Crearea unui asemenea plan de reorganizare/restructurare va permite Ministerului de resort să vină cu o propunere de Hotărâre de Guvern, prin care să fie aprobat venitul de completare.

În urma protestelor din aceste două zile, reprezentanții juridici ai Electrica și ai Federației Univers, împreună cu firma de audit și consultanță KPMG au stabilit o întâlnire pentru săptămâna viitoare, în care  să se pună la punct o propunere de proiect de restructurare care să ajungă pe masa Ministerului, care să permită acordarea unor forme de protecție socială pentru cei disponibilizați. Cei care vor fi trimiși în șomaj vor putea astfel să intre pe venit de completare în funcție de vechime, precum lucrătorii din companiile de stat aflate sub autoritatea altor ministere. Perioada pentru care se acordă acest venit de completare este de cel mult 2 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *