La fel ca în alte domenii, puterea actuală a României în domeniul energetic se bazează pe geografie, istorie, resurse și mărime.
Cea mai mare țară a UE din regiune, România este un jucător esențial în rețeaua europeană interconectată de transport al energiei electrice ENTSO-E, pentru că poate oferi securitate în furnizare și echilibrarea rețelelor. Inclusiv prin profesionalismul oamenilor din cadrul operatorului național de sistem (Transelectrica), România contribuie deja și va continua să participe la extinderea și întărirea rețelelor de electricitate transfrontaliere, în beneficiul întregii comunității europene.
Aceeași situație se regăsește în domeniul transportului de gaze naturale. Cu o densitate a rețelelor mai mică decât a Ungariei și mai îndepărtată de sursele de aprovizionare alternative gazului rusesc decât Bulgaria, România a construit gazoductul BRUA, faza 1, respectând angajamentele asumate în fața Comisiei Europene și permite deja, prin celelalte investiții, sprijinirea Republicii Moldova. Sunt domenii de acțiune în care, prin Transgaz, România și-a întărit puterea simbolică în plan european și regional, reprezentând un model, atât pentru Ungaria, cât și pentru Bulgaria, dar, mai ales, pregătindu-se pentru momentul, inevitabil, când și celelalte state membre partenere vor livra potrivit angajamentelor.
Anvergura economiei locale și ritmurile de creștere ale produsului intern brut și ale puterii de cumpărare a populației din ultimele decenii permit prognoze privind avansul consumului de energie pentru următorii 30-50 de ani, simultan cu reducerea decalajului existent față de vestul Europei în ceea ce privește intensitatea energetică. Așadar, atât prin prisma generării de energie electrică, cât și prin cea a dezvoltării de noi perimetre de exploatare a gazelor naturale sau a eficienței energetice, România este deja și poate fi încă și mai mult pe viitor un spațiu predilect pentru investiții de amploare.
În fine, în domeniul puterii susținute de resurse, România are nu doar rezerve dovedite de gaze naturale la Marea Neagră, un potențial semnificativ eolian și solar onshore încă disponibil și resurse eoliene offshore spre care abia își îndreaptă atenția. Poate mai importată este resursa umană – un corpus amplu de experți care au construit sistemul energetic național și l-au menținut în funcțiune pe parcursul ultimilor 30 de ani, un interval în care industria, economia, societatea românească, dar și vecinătățile, parteneriatele și schimburile internaționale s-au modificat dramatic. Acești experți sunt la curent cu cele mai noi tendințe și pariuri tehnologice – de la mobilitate electrică și managementul consumului, la captarea carbonului și industria hidrogenului, de la digitalizare și drone, la centrale nucleare modulare de mici dimensiuni sau inovații tehnologice menite să eficientizeze performanțele turbinelor eoliene.
Se spune că transformarea puterii în acțiune este chiar esența politicii. Anul 2022 va fi unul în care politicienii români sunt chemați să arate ce pot, pentru a permite industriei energetice să intre într-un nou ciclu de dezvoltare.
Ce avem de făcut?
Mai mult ca oricând, este clar acum traseul pe care trebuie să mergem, iar ținta este încă și mai limpede: energie curată pentru o societate verde. Dar drumurile pe care putem să o apucăm sunt mai multe ca niciodată.
Niciun tip de resursă, nici măcar cărbunele, și nicio tehnologie nu și-a spus încă ultimul cuvânt – în timp ce alte resurse și alte tehnologii, necunoscute azi, își construiesc din greu propriul viitor.
La fel și companiile. Unele se dezvoltă și culeg roadele istoriei, tradiției și acțiunilor cu beneficii dovedite. Altele se transformă pentru a capitaliza avantajele din sectoare diferite, multiplicându-și șansele de a supraviețui. În fine, altele pariază pe o industrie energetică a viitorului atât de diferită de cea din prezent, încât cei mai mulți dintre noi nici măcar nu ne-o putem imagina.
Până la urmă, pentru a avea succes în drumul spre orice țintă e nevoie de aceleași ingrediente: oameni de calitate, proiecte provocatoare, decizii îndrăznețe și răbdarea de a face din nou și din nou ceea ce trebuie.
Energynomics închide acum al 9-lea an de existență și se pregătește pentru încă unul în care să contribuie la întărirea comunității energetice din România prin proiecte deja verificate, dar și pe baza unor idei noi. Suntem aici pentru a avea succes împreună!