Theodor Livinschi, fondatorul partnerg-i
În mod obișnuit, piețele locale de energie electrică ne oferă o vizibilitate maximă de +2 ani. Ca urmare, ne-am fi așteptat ca în prezent să avem prețuri de referință pentru cel târziu 2023. Este într-adevăr un termen destul de scurt în comparație cu piețele mature, unde există chiar și contracte de furnizare către consumatorii finali pe perioade de 10 ani.
Totuși, în mod surprinzător și îmbucurător – sperăm să mai apară și alte tranzacții – orizontul de vizibilitate s-a dublat: 2024 și 2025 au fost tranzacționate.
Setate la niveluri foarte apropiate, ajustabile în schimb prin formulă de preț, cele două produse, cu livrare în bandă a 5 MW putere orară constantă, au fost tranzacționate la 270,25 lei/MWh (2024) și 270,00 lei/MWh (2025).
Lichiditatea produsului bandă aferent anului 2023 – 1 an și, respectiv, 2 ani mai devreme față de perioadele produselor mai sus amintite – este definită, până astăzi, de doar 6 tranzacții, totalizând 45 MW putere orară, cu o medie ponderată a prețului de 271,14 lei/MWh.
VIZITEAZA BLOG-UL PARTNERG-I
Dacă solicită, primesc consumatorii industriali o oferta angajantă pentru furnizarea energiei electrice în 2024 sau 2025?
Dacă răspunsul este nu, avem doar un nou orizont neclar, care până acum nu putea fi nici măcar zărit: vizibilitatea pieței trebuie susținută de lichiditate și de adâncime.
Indiferent de răspuns, sperăm să fie un prim pas către o mai bună viziune asupra costurilor cu energia electrică, concluzionează fondatorul partnerg-I, într-o postare pe blogul său.