Acasă » Electricitate » 2,7 milioane de dolari pentru securitate cibernetică la Transelectrica

2,7 milioane de dolari pentru securitate cibernetică la Transelectrica

3 februarie 2023
Digitalizare
energynomics

Operatorul național de transport și de sistem al energiei electrice, Transelectrica, are la dispoziție 2,7 milioane de dolari pentru realizarea unui studiu de fezabilitate și a unui proiect-pilot care să testeze și valideze soluții de hardware și software în vederea adoptării unui model eficient de îmbunătățire a securității cibernetice.

Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii (USTDA) va acorda un grant de 1,1 milioane de dolari pentru constituirea unui Centru Operațional de Securitate al Transelectrica. De asemenea, pentru întreaga desfășurare a acestui proiect, Fortinet, în calitate de subcontractor, va contribui cu circa 1,6 milioane de dolari, sumă ce reprezintă contravaloarea utilizării sistemelor de securitate pe care compania americană le va pune la dispoziție pentru proiectul-pilot, timp de un an de zile.

Demersurile premergătoare pentru obținerea finanțării din partea USTDA au fost făcute, în 2021, de către compania americană Pythia (în calitate de prestator de servicii) alături de compania americană Fortinet (furnizor de licențe și produse software de securitate), care au elaborat împreună cu Transelectrica SA (în calitate de beneficiar), documentația de fundamentare a deciziei de acordare a grantului.

„Apreciem susținerea activă a partenerilor americani în demersurile noastre de consolidare a securității cibernetice, o componentă fundamentală a tranziției energetice. Avem convingerea că rezultatele colaborării vor aduce un plus considerabil de valoare, atât la nivel de expertiză, cât mai ales la nivel de procese și eforturi de răspuns la riscurile cibernetice în domeniul energiei”, afirmă Gabriel Andronache, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Înființarea unui Centru Operațional de Securitate la nivelul Transelectrica, companie strategică de interes național, va fi un mecanism dinamic esențial de răspuns la amenințările cibernetice și va contribui la creșterea nivelului de securitate al companiei, prevenind și tratând prin sisteme de securitate avansate, potențialele incidente de securitate cibernetică. “Acest studiu și acest proiect-pilot vor sprijini eforturile Transelectrica de a optimiza implementarea de soluții inovatoare specifice nevoilor sale”, a declarat Enoh T. Ebong, directorul USTDA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *