Compania 3SUN, producătorul modulului fotovoltaic al Enel Green Power, a lansat, la sediul central din Catania, Sicilia, proiectul AMPERE – Celule Fotovoltaice Automatizate și Producție Industrială de panouri, pentru a recâștiga și securiza piața europeană de energie regenerabilă. Întâlnirea a reunit reprezentanți ai tuturor partenerilor implicați. 3SUN este coordonatorul proiectului AMPERE. Proiectul este finanțat de Programul European de Cercetare și Inovare Horizon 2020, care vizează creșterea competitivității industriilor fotovoltaice europene, se arată într-un comunicat.
Consorțiul AMPERE include toate centrele europene importante de cercetare, precum și cele mai importante companii producătoare de fotovoltaice și este coordonat de 3SUN. AMPERE urmărește să dezvolte o linie pilot complet automatizată pentru producerea prin heterojoncţiune de module bazate pe tehnologie inovatoare, de înaltă eficiență. Noile module cu două feţe active şi puncte de conexiune diferite, care folosesc siliciu cristalin şi amorf, asigură o eficienţă şi producţie ridicate, precum și un nivel scăzut de deteriorare a panourilor. Primele dintre aceste noi module vor fi produse în prima jumătate a anului 2018, înainte de a intensifica producția la un maximum de 240 MWp, în 2019.
Finanțarea pentru consorțiul AMPERE se ridică la 14 milioane de euro (din care 8,3 milioane de euro pentru 3SUN și 0,5 milioane de euro pentru Enel Green Power) pentru achiziționarea și instalarea echipamentelor automatizate de la 3SUN. Proiectul vizează crearea unei linii de producție, capabile să producă celule și module prin heterojoncţiune și, într-o etapă ulterioară, să extindă capacitatea de producție a fabricii.
Finanțarea menționată anterior este legată de o altă subvenție, în valoare de 14,1 milioane de euro, care este în prezent evaluată de agenția națională a Italiei pentru atragerea investițiilor și a dezvoltării întreprinderilor, Invitalia. Finanțarea evaluată de către Invitalia a fost deja alocată de Ministerul Dezvoltării Economice și Regiunea Sicilia. Ambele fonduri sunt destinate finanțării comenzilor pentru echipamente de producție și a instalațiilor pentru conversia tehnologică a instalației 3SUN încă de la începutul proiectului, care implică inițial asamblarea celulelor fotovoltaice pentru producerea modulelor cu două feţe active şi puncte de conexiune diferite.
Celulele fotovoltaice, care au capacitatea de a transforma aproape un sfert din radiația solară în energie electrică, vor fi dezvoltate prin aplicarea unor procese inovatoare de fabricație. Producția va fi digitalizată prin implementarea automatizării la nivel înalt, care include controale de linie pentru a asigura o productivitate ridicată, la costuri competitive.