Schema de plecări voluntare și pensionare aplicată Complexului Energetic Oltenia (CEO) în contextul restructurării companiei va conduce la restrângerea schemei de personal cu 5.000 de locuri de muncă până în anul 2020, dar aproape jumătate dintre acestea (2.000 de locuri de muncă) vor fi eliminate în acest an, scrie presa centrală pe baza informațiilor provenite din Ministerul Energiei.
În acest moment, CEO are peste 15.000 de angajați și informațiile oficiale sosite din partea complexului energetic arată că aproape 1.070 de persoane vor îndeplini vârsta de pensionare până la finalul anului 2019. Din punct de vedere financiar, societatea a realizat pierderi de peste 1,65 miliarde de lei în ultimii doi ani, și profitul (contabil) de 144 de milioane de lei consemnat brusc în primul trimestru al anului 2016 a fost întâmpinat cu suspiciune de acționarul majoritar (Ministerul Energiei) și de experți în piața de energie.
„Proiectele (aprobate de Consiliul de Supraveghere al CEO – n.r.) sunt reprezentate de strategia activităţii miniere pentru perioada 2016-2030, strategie ce are ca obiectiv scăderea costului de producţie pe tona de cărbune şi realizarea a 2,4 miliarde lei economii în perioada 2016-2020, luându-se în calcul o cotă de energie anuală aproape constantă şi închiderea unor capacităţi ca urmare a epuizării rezervelor de lignit, a lipsei de desfacere pentru carierele captive sau a costurilor mari de exploatare, planul de eficientizare, reorganizare şi restructurare a companiei pentru perioada 2016-2020, plan care a fost avizat de Consiliul de Supraveghere al companiei şi planul de disponibilizări pentru perioada 2016-2017, începând cu 1 iunie ce cuprinde 2.000 de disponibilizaţi programaţi în acest an, din care 1.067 persoane pensionabile până la 31 decembrie 2019. În prezent, societatea are un număr de 15.168 salariaţi”, a transmis Elena Zamfir, purtătorul de cuvânt al complexului.
Anterior, ministrul de resort, Victor Grigorescu, anunţa că din organigrama CEO vor fi eliminate la finalul lunii iunie circa 20% din posturile de conducere, restructurarea echivalentă cu îndepărtarea a 100 de oameni din managementul complexului.
„Repet că nu există posibilitatea sau spectrul insolvenţei la CE Oltenia. Complexul are trei lucruri de făcut. În primul rând, este nevoie de un plan de eficientizare, agreat cu partenerii sociali. În al doilea rând, există de mai mulţi ani discuţii pentru proiecte mari de investiţii care vor crea o piaţă pentru cărbunele din Oltenia. Aceste discuţii trebuie clarificate şi chiar merită să tragem o concluzie, pentru că vorbim de o piaţă nouă pentru 95% din producţia actuală de cărbune din Oltenia”, sublinia ministrul cu ocazia acestui anunț.
„Ştim că există la CE Oltenia un potenţial care trebuie valorificat. CEO nu trebuie să stea cu mâna întinsă. Compania trebuie să se restructureze, atât din punctul de vedere al personalului, cât şi al instalaţiilor, să se modernizeze şi apoi va putea să stea în piaţă fără ajutor”, preciza, în același context, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.