Acasă » Electricitate » E.ON demarează un nou proiect de iluminat inteligent de 1,7 mil. euro în Timiș

E.ON demarează un nou proiect de iluminat inteligent de 1,7 mil. euro în Timiș

18 martie 2021
Electricitate
energynomics

E.ON Energie România demarează luna aceasta lucrările de execuție pentru eficientizarea energetică a sistemului de iluminat public al orașului Gătaia și al localității componente Sculia, din județul Timiș, valoarea contractului atribuit prin licitație companiei fiind de 8.249.984,77 lei fără TVA (circa 1,7 mil. euro).

Compania va realiza și preda la cheie autorităților locale în termen de maximum 12 luni un sistem de iluminat public inteligent, care îl va înlocui pe cel actual și care va reduce cu minimum 47% consumul de energie electrică pentru iluminatul public.

Noul sistem presupune montarea a 1.162 de corpuri de iluminat cu lămpi pe tehnologie LED și extinderea rețelei cu 165 de stâlpi, din care 125 vor fi alimentați cu energie produsă de panouri fotovoltaice, precum și implementarea unui sistem de control inteligent, prin telegestiune.

Telegestiunea va asigura o iluminare zonală automată adecvată și la momentul potrivit, conform unor programe prestabilite și posibilitatea monitorizării și intervenției de la distanță asupra sistemului. Aceste instrumente oferă posibilități suplimentare pentru optimizarea consumului de energie și reducerea costurilor cu întreținerea sistemului de iluminat public.

Proiectul Primăriei Gătaia are o valoare totală de aproape 11,7 milioane lei (circa 2,5 mil. euro), din care 9,2 milioane lei (circa 2 mil. euro) reprezintă fonduri europene nerambursabile atrase de către autorități prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 3.1, Operațiunea C – Iluminat Public.

E.ON a modernizat începând cu anul 2018 sistemele de iluminat public din 27 localități din România, asigurând autorităților publice locale partenere proiecte la cheie care au inclus pregătirea documentației tehnice și obținerea avizelor și autorizațiilor, precum și sprijin pentru finanțarea investiției pentru o perioadă de până la 5 ani.

Printre beneficiile aduse de sistemele inteligente de iluminat public se numără reducerea costurilor operaționale și de întreținere, lămpi cu durate mai mari de utilizare, corpuri de iluminat fiabile, rezistente, cu protecție ridicată împotriva factorilor de mediu, îmbunătățirea calității luminii, impact redus asupra mediului și nu în ultimul rând reducerea emisiilor de carbon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *