Acasă » Evenimente Trecute » Direcții pentru dezvoltarea inteligentă a domeniului energiei electrice (Conferință CNR-CME)

Direcții pentru dezvoltarea inteligentă a domeniului energiei electrice (Conferință CNR-CME)

31 martie 2021
Evenimente Trecute
energynomics

Pe 30 martie 2021, Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) a organizat, în parteneriat cu Electrica SA, conferința „Trecut, prezent și viitor în domeniul energiei electrice din România”. Dialogul a pus în evidență lecțiile înaintașilor și a identificat principalele direcții pentru dezvoltarea inteligentă a domeniului energiei electrice în viitor și pregătirea personalului, în contextul noilor evoluții tehnologice.

În deschiderea conferinței, transmisă live din biroul fondatorului Muzeului Național Tehnic „Dimitrie Leonida”, președintele CNR-CME Iulian Iancu s-a referit rolul instituțiilor de tipul „Muzeul Tehnic Național „Dimitrie Leonida”. Acestea “constituie arsenalul cel mai puternic al unei națiuni în a-și apăra originile, identitatea, cultura, tradiția”, a spus Iulian Iancu. „Accesul la energie trebuie asigurat tuturor categoriilor de oameni, iar atingerea țintelor legate de schimbările climatice reprezintă obiective de mare importanță la nivel global”, a mai spus el. “Tânăra generație are toate capabilitățile de a prelua setul de oportunități care le sunt acum la îndemână și de a oferi soluții actualelor provocări.”

În intervenția domniei sale, Niculae Havrileț, consilier în cadrul Ministerului Energiei, a amintit capacitatea României de a produce și de a stoca sursele regenerabile de energie onshore și offshore. Stocarea prin obținerea de hidrogen verde este în atenția specialiștilor, a mai spus el: „Hidrogenul va fi cel mai utilizat combustibil, în special pentru transportul greu, fie că vorbim de aviație ori de transportul naval. Fondul de Modernizare susține, de asemenea, într-o proporție foarte mare producția de energie electrică din surse regenerabile”.

Au mai avut intervenții Silvia Vlăsceanu (ACUE), Valeriu Binig (Enel România), Ion Lungu (AFER), Horia Necula (UPB – Facultatea de Energetică), Doina Vornicu (CEZ România).

În opinia participanților, Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida” ar trebui să devină emblematic pentru lumea științei, tehnicii și tehnologiei. Există deja creionat un plan important de dezvoltare a muzeului, în baza căruia se pot realiza multe module educative.

Asociația Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) cuprinde cea mai mare rețea națională de specialiști din domeniul energiei și este principala organizație din domeniul energiei din România, membru fondator al Consiliului Mondial al Energiei, din anul 1924. CNR-CME este o organizație profesională, apolitică, neguvernamentală, fără scop lucrativ sau patrimonial, CNR-CME concentrează interesele diferitelor instituții și organizații din România interesate în problemele energiei și ale relației acesteia cu economia și cu mediul înconjurător, ale specialiștilor și ale societății civile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *