Bogdan Tudorache
La începutul anului 2021, Enel Green Power România a semnat un acord comun de dezvoltare pentru un portofoliu de proiecte de peste 1.000 MW împreună cu Monsson Alma, membru al Monsson Group, se arată într-un comunicat obținut la cererea energynomics.ro. Oficialii Monsson nu au putut oferi informații suplimentare.
Proiectele vor fi gata în următorii 3 ani și vor include dezvoltarea unor capacități de peste 500 MW în parcuri eoliene și 500 MW în proiecte de energie solară. În plus față de centralele eoliene și fotovoltaice, Acordul comun de dezvoltare prevede și dezvoltarea a peste 300 MW de sisteme de stocare a energiei cu baterii (BESS), o tehnologie mult-așteptată pentru asigurarea tranziției către un mix energetic mai durabil.
Ținând cont de faptul că 1 MW eolian necesită investiții de circa 1-1,1 milioane de euro, 1 MW solar, de circa 550-650.000 de euro, iar 1 MW de stocare – circa 200.000 de euro, se poate calcula o valoare totală aproximativă a proiectelor de peste 800 de milioane de euro, spun surse din piață.
„Suntem mândri să începem colaborarea cu un partener important precum Enel Green Power, un investitor de frunte în sectorul energetic al României și lider mondial în energii regenerabile”, spune Cătălin Mrejeru, directorul Monsson Alma.
„Împreună vom lucra la modernizarea sectorului de producere a energiei din țară, valorificând imensul potențial de energie regenerabilă al României, încurajând creșterea economică și sprijinind viitorul sustenabil”.
România își propune să își mărească capacitatea de producție a energiei, în principal prin surse regenerabile de energie. Prin urmare, în următorii ani vor avea o mare importanță clarificarea statutului contractelor bilaterale (PPA-urilor) și a legislației referitoare la utilizarea terenurilor, pentru construcția noilor centrale. Monsson își propune să dezvolte și să construiască peste 2.500 MW, atât de centrale eoliene, cât și de centrale solare, în următorii 10 ani.