Interesul României este ca investiţia în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră să demareze în anul 2022, altfel gazele de acolo îşi vor pierde valoarea, a declarat, joi, Sorin Gal, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).
Gal a fost întrebat ce se va întâmpla dacă investitorii din Marea Neagră nu iau decizia de a investi în proiectul Neptun Deep.
„Nu ştim dacă se va lua sau nu decizia de investiţii. Noi avem un acord petrolier amendat prin acte adiţionale unde sunt sancţiuni pentru acest fapt. Este adevărat că cei de la ExxonMobil şi OMV Petrom au venit cu o solicitare în cursul anului 2020 prin care solicitau o prelungire a declarării comercialităţii zăcământului. Deocamdată, ea este în analiză la noi şi până în martie 2022 probabil că vom vedea ce se întâmplă”, a spus Gal, citat de Agerpres.
Dacă se va finaliza tranzacţia prin care Romgaz va deveni titular cu 50% din acţiuni şi operatorul proiectului, discuţiile vor fi purtate cu Romgaz, în caz contrar vor continua cu actualii titulari, a susţinut el.
În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Spre comparaţie, România a produs anul trecut 9,2 miliarde de metri cubi.
„La discuţiile avute cu cei doi parteneri din proiectul Neptun Deep, le-am explicat foarte clar că statul este interesat ca această investiţie să demareze în anul 2022, pentru că va dura încă trei ani până la extracţia unei cantităţi semnificative de gaz, iar Green Deal ne obligă să scurtăm aceste termene. Dacă noi prelungim cu alţi trei ani, 2022-2025, apoi să începem să producem prin 2030, s-ar putea ca aceste gaze să nu poată fi extrase în totalitate, pentru că în 2035 valoarea lor va fi foarte scăzută şi nu vor fi economice”, a subliniat oficialul ANRM.
ExxonMobil a anunţat că doreşte să se retragă din România, iar Romgaz a depus o ofertă pentru a prelua participaţia companiei americane. La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au anunţat că anul viitor vor lua decizia de a investi sau nu în acest proiect, însă în funcţie de modificările legislative.