Planurile Uniunii Europene de a impune o taxă pe carbon la frontieră sunt „discriminatorii” și nedrepte pentru națiunile în curs de dezvoltare, au avertizat miniștrii din Brazilia, Africa de Sud, India și China, relatează partenerul media Euractiv, Climate Home News.
Într-o declarație comună, cele patru națiuni, cunoscute sub numele de țările BASIC, „și-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la propunerea de introducere a barierelor comerciale, cum ar fi taxa unilaterală pe carbon la frontieră”.
UE are în calcul impunerea unei o taxă pentru produsele cu consum intensiv de carbon importate în Uniune din țări care nu au un sistem de taxare a emisiilor de carbon. Susținătorii săi susțin că este necesară pentru a se evita relocarea producătorilor europeni din domenii cu consum intensiv de energie, precum oțelul, cimentul și aluminiul, care își mută producția din UE, în țări cu reglementări de mediu mai slabe.
Însă miniștrii marilor economii emergente au descris propunerea ca fiind „discriminatorie și împotriva principiilor echității și [responsabilităților comune, dar diferențiate și capabilităților respective]” – un termen ONU care se traduce prin faptul că țările dezvoltate, care sunt responsabile din punct de vedere istoric pentru provocarea crizei climatice, ar trebui să facă mai mult pentru a o rezolva, decât cele în curs de dezvoltare.
Byford Tsang, consilier de politică la think tank-ul E3G, a declarat pentru Climate Home News că aceasta este prima dată când grupul de țări BASIC emite o astfel de scrisoare împotriva planului UE.
„Este o reflectare a îngrijorărilor pe care le au țările în curs de dezvoltare”, a spus el. „Toți se vor baza pe modul în care UE proiectează această propunere și dacă se va consulta cu partenerii săi înainte de lansarea oficială, care nu este așteptată până în 2023”.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat recent la un eveniment că, dacă alte țări vor trece la impozitarea carbonului, atunci „motivul [taxei pe carbon asupra importurilor] dispare”. Dacă nu fac acest lucru, însă, nu ar avea „nici un motiv” de a nu continua mai departe cu acest plan. Se estimează că UE își va publica oficial noua propunere în cadrul unui pachet de politici climatice ce va fi lansat în luna iunie.