Implementarea planurilor de energie durabilă în Alba Iulia a reliefat o abordare integrată a segmentului energetic, a spus Florin Andronescu, Director Agenția Locală a Energiei Alba (ALEA), în cadrul conferinței „Orașe inteligente – clădiri eficiente, infrastructură verde, digitalizare”, organizate de Energynomics. Alba Iulia a lansat în 2020 o nouă strategie de smart city, care abordează 11 domenii-cheie de dezvoltare.
”Aici vorbim nu numai de eficiență energetică, cu toate că este un domeniu prioritar, dar și de o integrare a resurselor regenerabile. Managementul energetic trebuie să facă posibile utilizarea în condiții optime a energiei, în diverse situații – întâlnim nevoia acută de soluții cu multă inteligență integrată și care să fie utilizată corect de beneficiar”, a spus el.
În același timp, conceptele de smart city, deși la modă, conțin abordări diferite și nu întotdeauna foarte bine orientate. ”În acest sens, dacă mă refer la energie, în partea de urban, ne putem referi la iluminat inteligent, clădiri inteligente, contorizare inteligentă și multe altele. Inserarea regenerabilelor într-o formă optimă în problematica urbană necesită soluții smart”, a adăugat Florin Andronescu.
ALEA a mizat pe o abordare nouă a strategiei inteligente odată cu noua strategie a orașului Alba Iulia. În 2016 s-a lansat o strategie pentru 2018, care își propunea ca Alba Iulia să intre în contact cu cât mai multe soluții inteligente. ”Furnizori privați au fost invitați să vină la Alba Iulia și să implementeze soluții smart la scală mică, pe banii lor, urmând ca, în felul acesta să fie demonstrată valoarea adăugată a acestora și să fie dezvoltate cele de mare succes. Soluțiile smart implică rezolvări tehnologice pe care numai prezentul le poate oferi. Mă refer la structuri informatice foarte performante, un internet foarte performant. Deschiderea autorității locale a făcut ca în cei doi ani să apară o întreagă paletă de soluții smart”, a mai spus el.
Rezultantele acelui prim pas au dus la crearea noii strategii smart din 2020, care reprezintă un pas înainte foarte mare pentru un oraș mic precum Alba Iulia, consideră Florin Andronescu.
Conferința „Orașe inteligente – clădiri eficiente, infrastructură verde, digitalizare” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, ACE Industrial Software, Bjorn Heizung, Claritech, Eaton, EnergoBit, Horvath & Partners, SAS România & Moldova, Wiren.
S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 240 de persoane.