Acasă » Evenimente Trecute » Kurt Weber, H&P: Aparatul administrativ nu este pregătit să acceseze 80 de miliarde de euro în fonduri europene

Kurt Weber, H&P: Aparatul administrativ nu este pregătit să acceseze 80 de miliarde de euro în fonduri europene

30 aprilie 2021
Evenimente Trecute
Bogdan Tudorache

România are posibilitatea de a accesa fonduri europene în cuantumuri fără precedent, în perioada următoare, iar aceste fonduri pot fi folosite la dezvoltarea orașelor, pentru a le face mai inteligente, mai verzi, mai eficiente energetic, mai digitale, a susținut Kurt Weber, Managing Director, Horvath & Partner, în cadrul conferinței „Orașe inteligente – clădiri eficiente, infrastructură verde, digitalizare”, organizate de Energynomics.

”Green Deal este o paradigmă care definește ce fel de proiecte pot fi finanțate. În orașe, pe lângă proiectele de apă, canal, energie – la care se lucrează de ani de zile, este nevoie de infrastructură de transport, spitale, etc. Mai sunt însă alți trei vectori, direcții esențiale care se încadrează în Acordul Ecologic European: decarbonarea, creșterea eficienței energetice și folosirea energiei regenerabile”, a spus Kurt Weber.

Accesarea fondurilor este, însă, de așteptat să ne pună unele probleme. ”Pentru a atrage integral cele 80 de miliarde de euro puse la dispoziția României, înseamnă să mărești de trei-patru ori capacitatea de accesare, înseamnă de patru ori mai mult decât am accesat până în momentul de față. În opinia mea, marea parte a municipiilor, a comunităților urbane, nu sunt, încă, pregătite, cu oamenii și competențele necesare pentru de a genera proiecte și cereri de finanțare. Multora le lipsesc strategia, direcțiile clare în baza cărora ar putea obține finanțare. Asta e realitatea; sper că primarii și consiliile județene au înțeles că bani există, dar este nevoie de idei, de proiecte bine făcute și de oameni, într-un cuvânt, este nevoie de capacitate administrativă de a le accesa”, a spus Kurt Weber.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI KURT WEBER

Domeniile finanțabile includ zona de termoficare – acum un segment destul de rudimentar, clădirile inteligente cu emisii zero, transportul ecologic și multe alte soluții care trebuie integrate cu alte servicii digitale. ”Dacă elaborăm proiecte, acestea trebuie să fie sustenabile pe termen lung”.

Conferința „Orașe inteligente – clădiri eficiente, infrastructură verde, digitalizare” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, ACE Industrial Software, Bjorn Heizung, Claritech, Eaton, EnergoBit, Horvath & Partners, SAS România & Moldova, Wiren.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 240 de persoane.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *