Nivelul redevenţelor percepute de stat pentru producţia de petrol şi gaze nu va creşte spectaculos în noua legislaţie în domeniu, dar va fi diferenţiat în funcţie de tipul zăcământului din care sunt extrase hidrocarburile, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu.
În cadrul dezbaterilor prilejuite de Bucharest Forum Energy 2014, eveniment organizat de Institutul Aspen România, oficialul ANRM a explicat că „pentru viitoarele acorduri petroliere redevenţele vor fi diferenţiate pentru zăcămintele on-shore, off-shore şi deep off-shore”.
Să nu ne aşteptăm la creşteri spectaculoase ale redevenţelor
Legislaţia actuală nu face diferenţa între tipurile de zăcăminte, iar nivelul redevenţelor este cuprins între 3% şi 13% din nivelul producţiei de hidrocarburi. Redevenţele au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin legea de aprobare a contractului de privatizare a companiei Petrom, preluată de grupul austriac OMV.
Duţu a adăugat că pentru actualele acorduri petroliere vor fi renegociate redevenţele pentru fiecare în parte.
Bugetul de stat încasează anual redevenţe miniere şi petroliere care se cifrează în jurul sumei de 1 miliard de lei.
Cea mai recentă licitaţie în vederea concesionării pentru explorare şi exploatare a unor perimetre de hidrocarburi a avut loc în 2010. ANRM anunța în urmă cu un an că va scoate la licitaţie 30-35 de perimetre petroliere, din care 8 în Marea Neagră. Licitaţia nu a avut încă loc.
a
În 4 și 5 iunie 2014, Bucharest Forum Energy aduce la București cei mai puternici actori privați și guvernamentali din regiune, reprezentanți ai organizațiilor internaționale de reglementare și coordonare în sectorul energiei, ai instituțiilor financiare internaționale, precum și experți în domeniul energiei din peste 15 țări din Europa, America, regiunea Mării Negre, zona de la estul Mediteranei, regiunea Caucaz și Asia Centrală, pentru a discuta despre soluții de creștere a securității energetice și de dezvoltare în sectorul energiei, în actualul context european și internațional.
Bucharest Forum Energy 2014 este organizat de Institutul Aspen România, în parteneriat cu Guvernul României și cu Departamentul pentru Energie, la Palatul Parlamentului.