Acasă » Interes general » Macroeconomie » M. Geoană: România trebuie să profite de o oportunitate istorică

M. Geoană: România trebuie să profite de o oportunitate istorică

4 iunie 2014
Electricitate
energynomics

Contextul geopolitic european s-a modificat drastic în ultimele luni și plasează România într-o poziție privilegiată pentru a-și converti avantajul poziționării geografice într-un beneficiu economic durabil prin dezvoltarea industriei sale energetice. În deschiderea dezbaterilor de la Bucharest Forum Energy 2014, președintele Institutului Aspen România Mircea Geoană, a cerut liderilor politici să depășească diferendele de conjunctură pentru a ajunge la o poziție unică de natură să contribuie la concretizarea oportunităților proaspăt apărute.

„Nu suntem într-o situație de business as usual”, a repetat Mircea Geoană. România traversează unul dintre momentele istorice care-i poate modifica substanțial statutul regional, consideră Geoană, care a făcut referire la alte asemenea momente care în trecut au adus mari reușite naționale, pentru că liderii români au știut cum să acționeze în interesul public – războiul Crimeii (1853-1856), Primul Război Mondial (1914-1918), căderea comunismului în Europa (1989).

Interesul resuscitat al Uniunii Europene față de securitatea energetică înseamnă pentru România o șansă unică de a folosi sprijinul comunitar și susținerea partenerilor americani pentru a-și dezvolta producția de resurse primare de energie în plan intern și pentru a realiza interconectările necesare cu statele vecine. România poate deveni un furnizor de energie pentru vecinii săi și are șansa să primească sprijin consistent pentru a ajunge în această postură, a fost ideea susținută de președintele Institutului Aspen România.

În contextul dezbaterilor care pregătesc Consiliul European programat pentru finalul lunii iunie și având în vedere recentele propuneri ale Comisiei Europene privind noua strategie pentru asigurarea securității energetice a Uniunii și a regiunii, Bucharest Forum Energy organizează un dialog structurat despre modul în care România și regiunea pot juca un rol esențial și influent în acest domeniu. Discuțiile vor aborda teme precum proiectele de interconectare a sistemelor energetice din regiune și oportunitățile de finanțare a acestora, investițiile în infrastructură de transport și în noi capacități de producție, noile tehnologii pentru producția de energie propuse de unii dintre cei mai mari investitori prezenți în regiune, cooperarea comercială și de investiții între UE și SUA la Marea Neagră și în Zona Mării Caspice.

a

În 4 și 5 iunie 2014, Bucharest Forum Energy aduce la București cei mai puternici actori privați și guvernamentali din regiune, reprezentanți ai organizațiilor internaționale de reglementare și coordonare în sectorul energiei, ai instituțiilor financiare internaționale, precum și experți în domeniul energiei din peste 15 țări din Europa, America, regiunea Mării Negre, zona de la estul Mediteranei, regiunea Caucaz și Asia Centrală, pentru a discuta despre soluții de creștere a securității energetice și de dezvoltare în sectorul energiei, în actualul context european și internațional.

Bucharest Forum Energy 2014 este organizat de Institutul Aspen România, în parteneriat cu Guvernul României și cu Departamentul pentru Energie, la Palatul Parlamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *