Acasă » Electricitate » Hidro » Electrica vrea să obţină între 435 şi 543 milioane euro din privatizare

Electrica vrea să obţină între 435 şi 543 milioane euro din privatizare

11 iunie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

Guvernul a aprobat miercuri privatizarea a 51% din Electrica. Deşi iniţial, din declaraţiile membrilor guvernului, statul ar fi urmat să obţină 300-390 de milioane de euro pentru pachetul majoritar, o acţiune se va vinde la un minimum de 11 lei, cu 1 leu peste valoarea nominală, şi un maximum de 13,5 lei.

„Oferta preţului minim se apropie de realitate, cea a preţului maxim face oferta să fie relativ scumpă”, a declarat un broker pentru energynomics.ro.

Vorbim de cel mai mare proces de listare petrecut vreodată pe piaţa de capital din România.

Astfel, statul urmează să atragă un minimum de 435 milioane euro, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. La un preţ de 13,5 lei, suma maximă ar urca la 543 milioane de euro, pentru cele 177,18 milioane de titluri puse în vânzare.

„Vorbim de cel mai mare proces de listare petrecut vreodată pe piaţa de capital din România. Societatea se va lista dacă va obţine minim 435 de milioane de euro. Este o dovadă de curaj să încercăm 51% listare pe piaţa de capital din România”, a afirmat Nicolescu, citat de Mediafax.

El a adăugat că oferta de listare la bursă a Electrica este o modalitate de încurajare a pieţei autohtone de capital, este o dovadă şi un angajament al Guvernului de a transparentiza şi de a îmbunătăţi performanţele companiilor de stat.

„Este o dovadă că statul în momentul de faţă este dispus să continue privatizările, însă la un preţ corect, la un preţ care să fie avantajos şi pentru stat, pentru că mai ales în contextul ultimelor dezvoltări în care România şi-a îmbunătăţit ratingul de ţară suntem în situaţia în care putem să vindem şi suntem dispuşi să vindem dacă preţul este unul corect”, a spus ministrul.

Fără a fi luate în calcul eventualele discounturi care ar putea fi acordate micilor investitori, valoarea ofertei este cuprinsă între aproximativ 1,949 miliarde lei (443 milioane euro) şi 2,392 miliarde lei (543 milioane euro), la o rata de schimb de 4,4 lei pentru un euro.

Ministrul a anunţat că, săptămâna viitoare, se va afla la Londra pentru a promova Electrica pe piaţa de capital londoneză şi a afirmat că speră ca oferta să fie încheiată în jurul datei de 26 iunie, iar listarea efectivă să fie pe 3 iulie.

Surse au declarat recent că oferta ar urma să se deruleze în perioada 16 – 25 iunie.

Ofertă cu discount

Preţul final de vânzare va fi stabilit în funcţie subscrierile de pe tranşa investitorilor instituţionali, care pot plasa ordinele la preţuri cuprinse oriunde în intervalul 11 lei/titlu – 13,5 lei/titlu. Micii investitori vor cumpăra acţiunile la un preţ ceva mai mic, acestora urmând să le fie acordat şi un discount.

Aceasta ar urma să fie cea mai mare ofertă publică derulată vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), chiar şi la preţul minim depăşind operaţiunea prin care statul a vândut anul trecut 15% din acţiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).

Raportat la preţul mic, întreaga companie este evaluată la 3,821 miliarde lei (869,3 milioane euro), iar în funcţie de preţul maxim valoarea este de 4,69 miliarde lei (1,066 miliarde euro).

Oferta prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă acţiuni noi reprezentând 105% din capitalul social va avea trei tranşe.

Potrivit ministrului delegat pentru Economie, 85% din acţiunile scoase la vânzare sunt destinate investitorilor instituţionali, iar diferenţa de 15% este pentru investitorii de retail (atât cei mari, cât şi cei mici). Tranşa destinată investitorilor de retail poate fi majorată până la 22% din acţiuni dacă va exista interes din partea acestora.

Pe tranşa micilor investitori, pentru primele 10.000 de persoane este garantată achiziţia unui număr de cel mult câte 1.000 de acţiuni, în funcţie de numărul de titluri pentru care au plasat ordin de subscriere.

Ministrul a explicat că micii investitori pot cumpăra între 250 şi 1.000 de acţiuni, garantat, iar după acest prag vor primi pro-rata în funcţie de gradul de subscriere.

Investitorii care vor subscrie în prima săptămână pentru mai mult de 1.000 acţiuni, dar mai puţin de 20.000 de titluri vor beneficia de un discount de 5%.

Oferta este intermediată de consorţiul format din BRD, Citigroup, Raiffeisen Bank, Societe Generale şi Swiss Capital.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

1 thoughts on “Electrica vrea să obţină între 435 şi 543 milioane euro din privatizare”

  1. Bine ca mai scapam de o parte din averea productiva a statului . FORMIDABIL!! Vindem pe bursa 51% din Electrica ! Extraodinar !!! Dece 51? ?? Ca sa nu fie statul actioner majoritar ??? Trebuie sa fii tare tampit sa crezi asta !! Pai la FPP TRANSILVANIA actionarul disipat detine 98% si nu l-a putut schimba pe Fercala pana n-a vrut el. Ei… dar aici e altceva : un investitor normal la cap judeca o cumparare de actiuni dupa PER(price earning ratio) adica rata de castig din investitie . Nu e cazul sa va chinuiti . Asta trebuia trecuta in prospectul emisiunii , mai ales ca e IPO.
    DECI : INVESTITIA SE ADRESEAZA CAPITALURILOR SPECULATIVE SI SPECULANTILOR PE CONT PROPRIU….plus ceva prosti care vor pierde banii
    SA LE URAM IMBOGATIRE USOARA !!
    NUMAI SA NU DECIDA SANTAJAREA CU FALIMENTUL!!! CA NOI ASA PROSTI CUM SUNTEM NU STIU PE UNDE SCOATEM CAMASA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *