Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Gazprom a sistat livrările de gaz către Ucraina

Gazprom a sistat livrările de gaz către Ucraina

17 iunie 2014
Consumatori
energynomics

Începând cu ora 9.00, ora României, Gazprom a oprit, luni, livrarea de gaze naturale către Ucraina, din cauza facturilor neplătite. Gigantul rus a anunţat că va livra gaze doar dacă vor fi plătite în avans.

„Decizia a fost luată ca urmare a refuzului repetat al companiei Naftogaz Ucraina de a plăti factura. Datoria companiei pentru gazul rusesc deja livrat se ridică la 4,458 miliarde de dolari”, a anunţat Gazprom, într-o declaraţie emisă imediat după sistarea livrărilor, şi publicată de Russia Today, citată de economica.net.

Rusia a anunţat că va sista livrarea de gaze naturale Ucrainei în cazul în care Kievul nu plătește o datorie de 1,95 miliarde de dolari până luni, la ora 06.00 GMT (09.00-ora României), potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al companiei ruse Gazprom, la finalul negocierilor de la Kiev, soldate cu un eșec.

După apariţia ştirii publicate de Russia Today, a apărut informaţia că Gazprom a introdus un sistem de plată în avans a gazelor naturale pentru Ucraina.

„Gazprom, în virtutea contractului în vigoare, a trecut Naftogaz la un sistem de preplată pentru livrări de gaze”, anunţă grupul rus într-un comunicat citat de Mediafax. „Nicio plată aferentă lunii iunie nu a fost efectuată. Începând din această zi (luni), societatea ucraineană mai primeşte doar volumele pe care le va fi plătit”, a adăugat grupul, fără să precizeze dacă alimentarea cu gaze a fost întreruptă.

Livrările de gaze naturale ruseşti către Europa, din care aproape jumătate tranzitează teritoriul ucrainean, riscă să fie afectate, ca în timpul conflictelor gazifere anterioare, în 2006 şi 2009. În context, Guvernul României dă asigurări că întreruperea nu va afecta gospodăriile și industria din țară.

Oficiali ucraineni şi europeni au declarat că încă mai speră la un compromis. La Bruxelles, Comisia Europeană (CE) a declarat, într-un comunicat, că este „convinsă” că între Kiev şi Moscova încă mai este posibil un acord.

Vom încerca să ne întâlnim din nou cât mai rapid posibil”, a anunțat anterior o sursă europeană. „Sperăm că economia şi bunul simţ vor prevala asupra politicii”, a declarat pentru presă Andrii Kobolev, conducătorul grupului de stat ucrainean Naftogaz.

Kievul a refuzat creşterea preţului decisă de către Moscova după instalarea la putere a liderilor pro-occidentali, la sfârşitul lui februarie, în urma îndepărtării pro-rusului Viktor Ianukovici. Preţul a 1.000 de metri cubi de gaze a crescut atunci de la 268 la 485 de dolari, un preţ fără echivalent în Europa. În „ultima (sa) ofertă”, Moscova a propus 385 de dolari.

Gazprom duce Ucraina la Curtea de Arbitraj de la Stockholm

Gazprom ar putea să depună o sesizare împotriva Naftogaz la Curtea de Arbitraj de la Stockholm în legătură cu un contencios asupra sumei de 18 miliarde de dolari, a anunţat luni șeful companiei ruse, relatează AFP, preluată de Mediafax. Gazprom a sesizat deja această Curte luni, într-o plângere cu privire la datoria la gaze naturale a Ucrainei, care atinge suma de 4,5 miliarde de dolari. Imediat după aceea, Naftogaz a anunţat că a depus o sesizare împotriva grupului rus pentru facturarea nejustificată a sumei de şase miliarde de dolari.

În cazul în care va fi depusă, a doua plângere a Gazprom va viza o sumă neplătită de către Naftogaz de 18 miliarde de dolari, a declarat Miller într-un interviu pentru postul rus Rossiya 24. În 2012 şi 2013 Naftogaz nu ar fi plătit toate gazele naturale livrate de către Gazprom conform prevederilor contractului încheiat, a continuat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *