Acasă » Evenimente Trecute » Evenimente Trecute energynomics.ro » România are nevoie de curaj și imaginație pentru a deveni un jucător internațional

România are nevoie de curaj și imaginație pentru a deveni un jucător internațional

4 iulie 2014
Evenimente Trecute
energynomics

Romania posedă aproape toate ingredientele necesare pentru a deveni un jucător puternic pe piața internațională de petrol și gaze. Aceasta este concluzia mesei rotunde organizate de energynomics.ro și CMS pe 25 iunie, în cadrul FOREN 2014.

Pentru marile companii de stat – precum Romgaz – asocierile cu giganții internaționali (OMV, Exxon) reprezintă oportunități excelente pentru a pregăti viitoare mișcări pe piețele externe, a apreciat Mihnea Constantinescu, ambasador cu însărcinări speciale, reprezentant special al Guvernului României pe probleme de securitate energetică. De ce nu au demarat deja asemenea proiecte? „Cred că Romgaz și-a pierdut curajul și imaginația; nu cred că și-a pierdut și competența”, a declarat Mihnea Constantinescu.

În plan european, România este deja aproape complet aliniată la reglementările europene, a explicat Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Procesul de liberalizare a prețurilor la energie este încă un pas important în atragerea unor noi companii puternice în România, iar cuplarea piețelor de electricitate va face, în scurt timp, ca piața locală să participe direct și constant la fluxurile regionale de energie. În plus, armonizarea reglementărilor în UE, inclusiv printr-un organism unic de reglementare în energie (ACER), va permite României să participe alături de celelalte state comunitare la producția și schimburile de energie.

Toți speakerii au insistat asupra faptului că după o istorie de peste 150 de ani, industria de petrol și gaze din România are în continuare un potențial foarte ridicat. Stabilitatea și predictibilitatea politicilor fiscale sunt condiții minimale pentru a atrage noi investiții, a subliniat Varinia Radu, partener CMS și șef al diviziei de petrol și gaze pe Europa Centrală și de Est. În condițiile în care rata de declin a zăcămintelor existente este foarte ridicată, sunt esențiale noi operațiuni de explorare, inclusiv pentru valorificarea resurselor de gaze naturale de mare adâncime. Varinia Radu s-a mai referit la importanța strategică a unei bune poziționări a României în noul context geopolitic creat de criza din Ucraina.

În fapt, România este în poziția privilegiată de a putea deveni furnizor de stabilitate energetică pentru vecinii săi, a apreciat Iulian Iancu, președintele Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei și președintele Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților din Parlamentul României. În contextul regional tot mai tulbure, cu riscuri privind aprovizionarea cu energie a Europei centrale și de Est, potențialul productiv al României și capacitățile de interconectare sunt tot atâtea oportunități pentru companii și puncte de interes din partea decidenților politici de la Bruxelles.

Poziționarea geografică este un avantaj menționat și de Andrew Clark, președinte al companiei Prospecțiuni SA. „Noi suntem învățați să funcționăm pe 3-4 fusuri orare, iar amplasarea României deschide posibilități interesante în zone georgrafice cu mare potențial, precum Africa, Marea Mediterană, Orientul Mijlociu, Rusia sau Asia Centrală”, a afirmat Andrew Clark. La aceasta, companiile interesate de extindere internațională trebuie să adauge o standardizare a serviciilor oferită și căutarea activă a parteneriatelor cu companii locale din piețele vizate. „E mai bine să ai 50 sau 40% din ceva, decât 100% din nimic!”.

România mai are avantajul unui bazin larg de companii de servicii pentru industria de petrol și gaze, dar și de oameni calificați în acest domeniu. John Fitzpatrick, partener corporate internațional în cadrul CMS Cameron McKenna, a subliniat că, dată fiind tradiția industriei locale de petrol și gaze, România poate oferi specialiști bine pregătiți. În plus, el a adus argumente pentru importanța Turciei, din perspectiva poziționării acestei țări ca punct de întâlnire a consumului și a producției de petrol și gaze.

Dezbaterea CMS despre petrol și gaze: “Construind viitorul – România ca jucător internațional”, organizată energynomics.ro și CMS, a oferit unei asistențe de peste 60 de persoane oportunitatea de a discuta și dezbate temele de perspectivă pentru industrie. Au asistat la prezentări și au participat la discuții reprezentanți ai companiilor AB Energy Romania, Alconex, Amromco Energy, Axpo Energy Romania, Conpet, DSV Solutions Romania, Eco Solution, Energoutilaj SA, Eneria SRL – Caterpillar Power Systems, Expert Petroleum, Geomed Impex 2002, Honeywell Romania, Hunt Oil Company, MOL Romania Petroleum Products, OMV Petrom, OTTO GAZ, Star Storage, Transenergo, Transgaz, Zeta Petroleum, precum și ai asociațiilor ACUE (Federația Patronală a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie), AMCHAM (American Chamber of Commerce in Romania), CIS (Consiliul Investitorilor Straini), FPEN (Federatia Patronala Energia), IRE (Institutul Roman al Energiei), ROEC (Romania Energy Center), Societatea Romana de Mentenanta, SUNE (Asociatia patronala surse noi de energie) și ai ambasadelor Marii Britanii, Federației Ruse și Ungariei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *