Grupul Lukoil, cel mai mare producător privat de petrol din Rusia, va constitui rezerve de 30 de miliarde de dolari în cinci ani şi va diminua investiţiile pentru a-şi reduce dependenţa de pieţele financiare, schimbarea de strategie fiind determinată de criza din Ucraina.
Rezervele de 30 de miliarde de dolari ar trebui să ajute Lukoil să finanţeze viitoare achiziţii, dar şi în cazul unor perturbări pe pieţele internaţionale, a declarat miliardarul rus Leonid Fedun, acţionar al Lukoil, într-un interviu acordat Bloomberg înaintea adunării anuale a acţionarilor grupului, potrivit Bloomberg.
„Este dificil să intri pe piaţa financiară acum atât cu obligaţiuni, cât şi cu împrumuturi. Băncile sunt speriate, regulile sunt foarte stricte şi există ameninţarea sancţiunilor. A existat presiune din partea SUA asupra băncilor”, a spus el.
Pentru a-şi consolida rezervele financiare, Lukoil va vinde acţiuni în valoare de cel puţin 1 miliard de dolari pe bursa din Hong Kong, posibil anul următor, şi vrea să reducă cheltuielile cu investiţiile cu un sfert, a afirmat miliardarul.
Noua strategie a Lukoil arată impactul pe care îl are asupra marilor companii din Rusia criza relaţiilor dintre Moscova şi Occident, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anexat în luna martie regiunea ucraineană Crimeea.
Lukoil a amânat în iunie planurile pentru vânzarea de eurobonduri în valoare de 1,5 miliarde de dolari.
„Am cheltuit 20 de miliarde de dolari în fiecare din ultimii doi ani, dar asta nu se va mai întâmpla”, a arătat Fedun.
Grupul intenţionează să scadă investiţiile la 15-16 miliarde de dolari pe an, a spus el. Cheltuielile din acest an includ finalizarea unui proiect de producţie de petrol în Irak şi un program de modernizare la operaţiunile de rafinare din Rusia.
Programul de investiţii pe anul următor va fi probabil mai redus decât în acest an şi va putea fi finanţat fără noi împrumuturi dacă va fi necesar, a afirmat miliardarul. Dacă există o alternativă la împrumuturile în SUA şi Europa, atunci aceasta va fi piaţa de capital din China, a adăugat el.
Lukoil vrea să încheie până la sfârşitul anului procedurile pentru o listare secundară la bursa din Hong Kong.
Totodată, grupul va continua să vândă câmpuri petrolifere din străinătate în cazul cărora poducţia a ajuns la maturitate, pentru a se concentra pe noi proiecte, cu perspective de creştere.
Grupul rus este prezent în România cu o rafinărie în Ploieşti şi o reţea de peste 300 de benzinării.