###author###
Grupul de Lucru format din peste 30 de specialişti din industria financiară şi de brokeraj a reuşit să definitiveze documentul final referitor la barierele care stau în calea investiţiilor la bursă de mai bine de o lună. Documentul aşteaptă să fie aprobat de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă.
„Documentul celor 8 Bariere va fi aprobat probabil înainte de vacanţa parlamentară, sau, dacă nu, în septembrie”, a declarat pentru energynomics.ro Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori din Bucureşti (BVB).
Documentul ar putea fi emis şi în vacanţa parlamentară, întrucât Senatul a aprobat un proiect de act normativ care permite guvernului să emită ordonanţe şi în această perioadă.
„Din cele opt bariere am rezolvat deja problema fiscală, iar acum ne luptăm să reducem comisioanele la tranzacţionare”, a mai spus Sobolewski.
ASF a decis reducerea cu 25% a cotei aplicate valorii tranzacţiilor cu instrumente financiare suportată de către cumpărător. În plus, s-a luat măsura eliminării obligativităţii de înregistare prin împuternicit a nerezidenţilor care au obligaţii declarative în România, dacă aceştia sunt rezidenţi într-un stat membru al UE sau într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri sau alt act juridic prin intermediul căruia se poate face schimbul de informaţii.
Posibilitatea comunicării electronice între contribuabil şi autoritatea fiscală, pentru diverse acte procedurale sau solicitări, a fost prevăzută într-un viitor ordin al Ministerului Finanţelor.
“Cele două măsuri luate de ASF şi Guvern reprezintă un prim pas concret către obiectivul comun de eliminare a celor 8 bariere. Reducerea comisioanelor de către ASF este o măsură cerută de piaţă şi este binevenită participanţilor la piaţa de capital, deoarece aduce România mai aproape de bursele mai dezvoltate din punct de vedere al costului de tranzacţionare”, a spus Sobolewski.
„Decizia Guvernului referitoare la uşurinţa procesului de înregistrare fiscală a non-rezidenţilor în România reduce semnificativ timpul pentru deschiderea unui cont de tranzacţionare în România, percepută ca o povară de investiţie la nivel local. Mai este încă un drum lung de parcurs pentru eliminarea tuturor barierelor şi îmbunătăţirea cadrului de reglementare incident pieţei de capital. Pe partea sa, BVB a operat deja modificări în Codul de Operator şi a propus modificări care să fie făcute în legătură cu acest proiect, ce aşteaptă aprobarea de la ASF. Urmare a deciziei ASF, BVB analizează în prezent reducerea propriilor comisioane de tranzacţionare”, a conchis directorul BVB.