Traderul Energy Distribution Services a cumpărat energie electrică la 100 lei/MWh de la o firmă care operează un parc fotovoltaic în comuna doljeană Teasc, scrie economica.net. Acesta este cel mai mic preț la care s-a vândut energie pe piața centralizată din România pe PCCB, platforma pe care se încheie contractele bilaterale pe termen lung.
Prețul surprinde și mai mult când este vorba despre energie care este livrată în momentul când consumul atinge apogeul. Precendentul record era de 110 lei/MWh, implicase un trader de energie și o companie constănțeană care opera un parc eolian, dar energia era livrată în bandă.
Potrivit contractului încheiat recent de Energy Distribution Services, puțin peste 8.000 MWh vor fi livrați la vârf de sarcină între august 2014 și sfârşitul lui 2015. Economica.net notează că prețul mediul al tranzacțiilor au scăzut accelerat în ultimii ani, mai ales pe fondul presiunii pe preț adusă de cantitățile în creștere de energie regenerabilă, susținută suplimentar prin certificate verzi.
Publicația amintește că acum doi ani prețul mediu era de circa 230 lei/MWh, în timp ce acum o tranzacție la 150 lei/MWh nu mai uimește pe nimeni, deși producătorii mari clasici de tipul Nuclearelecrica sau Complexul Energetic Oltenia, producători pe care se poate miza pentru menținerea și securizarea alimentării, au costuri de producție foarte aproape de prețul de tranzacție.
Sistemul de subvenționare a energiei verzi prin certificare verzi, plătite de toți consumatorii din România, reprezintă o sursă suplimentară de venit pentru producătorii de energie regenerabilă. Prin urmare, prețul de tranzacționare pe bursă a energiei nu mai reprezintă o preocupare pentru aceste companii pentru a putea supraviețui în piață, un certificat verde fiind tranzacționat pe platforma dedicată pe Opcom și la un preț de 30 de euro.