Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » InterAgro-ul lui Niculae luptă să deschidă două din cele şase fabrici

InterAgro-ul lui Niculae luptă să deschidă două din cele şase fabrici

8 august 2014
Consumatori
Bogdan Tudorache

###author###

Deşi primele două fabrici de îngrăşăminte ar fi trebuit să se redeschidă la 1 august, InterAgro a amânat repornirea acestora pentru jumătatea lunii, au declarat surse din piaţă pentru energynomics.ro.”Fiecare repornire a unei fabrici costă peste un milion de euro”, au declarat sursele citate.

InterAgro şi-a închis toate fabricile de îngrăşăminte chimice luna trecută, iar patronul Ioan Niculae reclamă preţul mare al gazelor, chiar şi faţă de piaţa externă, pentru oprirea producţiei şi trimiterea în şomaj a peste 6.000 de angajaţi.

Cele şase combinate chimice consumă circa 3 miliarde de metri cubi de gaze.

Astfel, în România mai funcţionează acum un singur producător de îngrăşăminte, Azomureş. OMV este un alt jucător, interesat să importe pe piaţa românească.

Preţul gazului contează în proporţie de 80% în costurile unui producător de îngrăşăminte. “Fiecare fabrică activă îmi aduce azi pierderi de 1,5 milioane de dolari, lunar, 9 milioane de dolari, în total”, a declarat anterior patronul InterAgro, Ioan Niculae.

Preţul prohibitiv al gazului s-ar fi suprapus cu o conjunctură defavorabilă pe piaţa îngrăşămintelor, o supraofertă ce generează preţuri mici, astfel încât activitatea este ineficientă, spune omul de afaceri.

Recent, ministrul Economiei, Constantin Niţă, a anunţat că Guvernul va lansa un program de ajutorare a marilor consumatori industriali de gaze, pe modelul celui dedicat marilor consumatori de energie electrică, prin care peste 100 de companii au fost exceptate de la plata unui anumit număr de certificate verzi.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *