###author###
În pofida pesimismului experţilor independenţi privind eficienţa costurilor construcţiei unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, Guvernul a decis demararea proiectului de 1 miliard de euro de la Tarniţa-Lăpuşteşti.
„Astăzi, 7 august 2014, a pornit la drum proiectul centralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, investiţie green-field estimată la aproximativ 1 miliard euro, care va contribui semnificativ la dezvoltarea economică a ţării, dar şi a zonei situate în apropierea oraşului Cluj-Napoca,” menţionează un comunicat al Hidro Tarniţa remis energynomics.ro.
Primii paşi au fost făcuţi prin publicarea „Anunţului internaţional privind iniţierea procedurii de selecţie de investitori în vederea implementării proiectului strategic de interes naţional Centrală hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa – Lăpuşteşti, cu o capacitate de 1.000 MW”, se mai arată în comunicat.
Centrala va fi situată la 30 km depărtare de oraşul Cluj-Napoca, pe valea râului Someşul Cald, pe versantul stâng al acumulării Tarniţa şi este prevăzută a se realiza cu patru grupuri reversibile, turbină-pompă, cu o putere instalată de 4x 250 MW, construcţia fiind preconizată a se realiza în două etape, pe parcursul a 5-7 ani. Fiind o centrală cu acumulare prin pompaj, va asigura o creştere a siguranţei în funcţionare a sistemului electroenergetic. Capacitatea lacului superior va fi de 10 milioane metri cubi apă. Peste 4.000 de locuri de muncă vor fi create pe parcursul construcţiei.
În acest context, realizarea CHEAP Tarniţa-Lăpuşteşti este un proiect prioritar de interes naţional pentru România, având în vedere serviciile tehnologice de sistem şi de echilibrare pe care le va pune la dispoziţia SEN, permiţând României să-şi îndeplinească angajamentele europene şi obiectivele de strategie energetică în condiţii de siguranţă.
„Proiectul este esenţial în contextul existenţei unui portofoliu în creştere continuă cu producţie necontrolabilă, care impune instalarea de capacităţi de echilibrare suplimentare, ce vor fi retribuite pe pieţe de servicii tehnologice de sistem, pieţe de capacităţi, dar şi pe piaţă de echilibrare, dar şi având în vedere rolul esenţial pe care îl va avea în participarea la reglajul frecvenţa-putere necesar odată cu intrarea în funcţiune a grupurilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă”, spun oficialii Hidro Tarniţa.
„În acest context, construcţia hidrocentralei cu acumulare prin pompaj CHEAP Tarniţa-Lăpuşteşti reprezintă o prioritate a strategiei pe termen scurt şi mediu de dezvoltare a sectorului energetic românesc în perioada 2007-2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1069/ 2007.”
Guvernul României a aprobat prin Memorandum în anul 2013 realizarea investiţiei necesare realizării Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarniţa-Lăpuşteşti prin intermediul societăţii de proiect HIDRO TARNIŢA S.A., la capitalul căreia vor participa companii din domeniul energiei, având capital integral sau majoritar deţinut de stat, respectiv: COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA S.A., SAPE S.A., NUCLEARELECTRICA S.A. şi COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. alături investitori selectaţi, în conformitate cu prevederile legale referitoare la constituirea de societăţi mixte.