Norvegia, cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa Occidentală, nu va bloca implicarea Rosneft în proiecte de profil derulate în apele sale teritoriale, scrie Bloomberg. În prezent, compania condusă de Igor Sechin este partener cu firma de stat norvegiană Statoil într-un proiect din Marea Barents, relatează aceeași agenție. Participațiile cumulate ale celor două se ridică la 60%, cu 40% alocate Statoil.
Cele două companii mai colaborează și pentru explorarea unor perimetre rusești în Marea Ohotsk (între peninsula Kamceatka, insulele Kurile şi insula Sahalin), precum şi în proiecte pilot în Siberia şi Samara.
Permisiunea de implicare în activități în apele norvegiene are loc în contextul în care conflictul armat din estul Ucrainei dintre Rusia și guvernul de la Kiev este dublat de un conflict comercial și sancțiuni reciproce aplicate între Rusia și Occidentul reprezentat de UE și SUA.
Pe de altă parte, Norvegia se situează în poziția în care are nevoie de parteneri care pot inversa declinul investițiilor și producției sale din sectorul hidrocarburilor. Unele dintre cele mai lucrative zăcăminte din zonă se află în exploatare de mai bine de 40 de ani și e nevoie de angajament mai mare pentru înlocuirea rezervelor într-un ritm care să mențină măcar nivelul actual al producției.
Printre restricțiile impuse Rusiei se regăsesc interzicerea transferului de tehnologie pentru activităţile de explorare şi producţie la mare adâncime, în zona arctică şi a zăcămintelor de şist, alături de îngreunarea accesului la capital. Cele două mari companii rusești din domeniu, Gazprom și Rosneft, deja au demarat pași de ieșire pe piețele financiare din Asia de Sud-Est și de solicitare a ajutorului statului De asemenea, sancţiunile americane limitează accesul Rosneft pe pieţele financiare.
Reprezentanții statului norvegian nu văd o incompatibilitate între sancțiunile impuse în comerțul Rusiei și colaborarea cu Rosneft pe teren norvegian.
„Măsurile restrictive se referă la exporturile de bunuri pentru utilizarea în Rusia şi nu participării companiilor străine la activităţi în industria petrolului sau la licitaţiile de atribuire a proiectelor offshore din Norvegia”, a declarat ministrul Petrolului şi Energiei, Tord Lien.
Din partea companiei Statoil, directorul său general consideră că sacțiunile vor afecta, totuși, unele operațiuni în curs de desfășurare. Rosneft a informat în iunie ministerul de resort din Norvegia că intenționează să se înscrie pentru participarea în licitația care va fi organizată pentru perimetre din Marea Barents. Directorul general al Statoil a refuzat să comenteze dacă această firmă se va asocia din nou cu Rosneft pentru obţinerea de licenţe.
Termenul limită pentru înscrierea la licitaţie este a doua jumătate a anului 2015, iar licenţele ar urma să fie atribuite în primul semestru din 2016, a spus un purtător de cuvânt al ministerului, citat de presa internațională.
Creşterea economică a Norvegiei, cea mai bogată economie scandinavă, încetineşte, odată cu scăderea investiţiilor offshore. Companiile petroliere anticipează că investiţiile vor scădea anul viitor cu până la 21%, afectate de costurile ridicate, potrivit unui studiu realizat în iunie de institutul de statistică al Norvegiei. Circa 22% din PIB-ul Norvegiei este asigurat de industria petrolului, iar statul a acumulat 880 de miliarde de dolari din veniturile aduse de acest sector, într-un fond de investiţii.