Acasă » Electricitate » Distribuţie » Energia ieftină trage în jos prețurile producției industriale din zona euro

Energia ieftină trage în jos prețurile producției industriale din zona euro

3 septembrie 2014
Distribuţie
Bogdan Tudorache

###author###

O scădere a prețurilor extrem de volatile ale energiei a condus la o descreştere a prețurile de producție din zona euro în luna iulie, cum era de așteptat, subliniind existenţa unor presiuni dezinflaționiste în zona monedei unice, înainte de ședința de politică monetară a Băncii Centrale Europene(ECB), potrivit Reuters.

Preţurile la poarta fabricii din cele 18 țări ale zonei euro au scăzut, cum era anticipat, cu 0,1% în luna iulie față de luna iunie și cu 1,1% pe an, conform Eurostat. Scăderea anuală a fost cea mai abruptă după primul declin serios, de la 1,2%, înregistrat în aprilie.

Prețurile producției indică o posibilă evoluție a prețurilor de consum. Dacă fluctuațiile lor nu sunt absorbite de către comercianți, poate rezulta fie inflaţie, fie dezinflaţie sau deflaţie. Atât seriile lunare, cât și anuale au fost influențate de un declin de 0,6% și, respectiv, 3,5%, al costurilor energiei.

Prețurile în toate celelalte sectoare, cum ar fi bunuri de consum de folosință îndelungată și de uz curent, au rămas constante în luna iulie, comparativ cu luna iunie.

ECB se întrunește joi pentru a răspunde dilemei legate de dispariția inflației într-o economie regională de 9,6 mii de miliarde de euro, a cărei refacere s-a blocat în al doilea trimestru, la doar două luni de la o reducere a ratei dobânzii – în luna iunie.

Majoritatea economiștilor se așteaptă ca ECB să rămână în expectativă în septembrie și să aștepte efectele ultimei scăderi a dobânzii-cheie, inclusiv prin operațiuni de refinanțare pe termen lung menite a stimula creditul bancar.

Prețurile producției din luna iulie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, au crescut doar în trei țări din zona euro – Estonia, Irlanda și Letonia și au rămas constante în Grecia. Cea mai mare scădere anuală a fost înregistrată în Belgia, cu un declin de 5,7%, urmată de 2,9% în Slovacia.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *