Combinatul de îngrăşăminte chimice Azomureş, unul dintre cei mai mari consumatori de gaze din România, vrea să facă în următorul an investiții de 220 milioane de euro, necesare pentru reducerea emisiilor conform normelor de mediu care vor intra în vigoare în 2016 și pentru creșterea capacității de producție, scrie Mediafax.
Lucrările vor presupune modernizarea instalațiile de producere a amoniacului din două fabrici, reconstruirea fabricii de uree și a turnurilor de granulare aferente secțiilor Azotat de Amoniu și NPK, și construirea unei stații de epurare a apelor uzate, arată Mihai Aniței, directorul general al combinatului din Târgu Mureș.
„De la sfârşitul lui 2015 sunt alte constrângeri de mediu. Dacă nu facem aceste investiţii, nu vom mai putea funcţiona”, a precizat Mihai Aniţei, citat de Mediafax. Conducerea societății își propune ca producția să crească de la 1,3 milioane de tone la 1,5 milioane de tone de îngrășăminte, care să se ducă în proporție de 80% pe piața internă.
Directorul tehnic de la Azomureş, Aurel Botezan, a precizat că, în urma acestor investiţii, va scădea semnificativ cantitatea de dioxid de cabon emisă în atmosferă de la cele două fabrici de amoniac, în timp ce la noua fabrică de uree, emisiile de amoniac şi pulberi vor scădea cu până la 60%. Chiar dacă în paralel cu aceste investiţii se estimează şi o creştere a producţiei, tehnologiile care vor fi instalate vor duce la scăderea emisiilor și la o creștere a calității produselor, a arătat directorul Aurel Botezan, citat de Mediafax.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Azomureş, Ovidiu Maior, după investiții nu vor mai exista derapaje de la normele de mediu la combinat.
„Sunt câteva proiecte mari, care, împreună, vor aduce limitele (emisiilor Azomureş) la normele care vor intra în vigoare în ianuarie 2016. Valoarea investiţiilor este undeva la 220 milioane de euro, împărţit: 20 milioane de euro pentru încadrarea în normele de mediu, suplimentar 170 milioane de euro pe proiectele mari. Şi mai sunt câteva proiecte, până la cifra de 220 milioane de euro, pe diferite secţii. Termenul de finalizare e 31 decembrie 2015. Asta înseamnă că până în acel moment noile instalaţii şi cele modernizate vor fi puse în funcţiune”, a arătat el.
În aprilie 2012, Azomureş a primit de la Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu o autorizaţie de mediu revizuită, care prevede investiţii de 170 milioane de euro până la sfârşitul anului 2015. Acţionarii au decis însă suplimentarea acestui buget, în vederea creşterii capacităţilor de producţie şi a calităţii produselor, au precizat reprezentanţii Azomureş.