Grupul rus Gazprom a redus vineri cu 5% exporturile de gaze naturale către România față de nivelul planificat, fără ca autoritățile de la București să fie informate oficial, a declarat agenției MEDIAFAX ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
„Fluxurile de gaze naturale prognnozate a fi livrate din Rusia către România s-au redus vineri cu 5% față de ceea ce era planificat. Este vorba de cantități mici. Nu am fost informaţi oficial în legătură cu motivul acestei reduceri”, a afirmat Nicolescu.
El a adăugat că a convocat o ședință de analiză la ora 16:00 cu transportatorul de gaze Transgaz și cu producătorii de gaze OMV Petrom și Romgaz Mediaș.
Potrivit ministrului, producția de gaze zilnică a României este în această perioadă de 30 milioane metri cubi, în timp ce importurile sunt nesemnificative, de 0,5 milioane metri cubi.
„Am cerut Transgaz să solicite explicații de la Gazprom”, a mai spus Nicolescu.
România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.
Reduceri ale livrărilor în Austria, Polonia și Slovacia
Austria a anunţat joi seara o scădere cu 15% a livrărilor de gaze naturale ruseşti, după ce Polonia şi Slovacia au făcut anunţuri similare.
Bernhard Painz, un reprezentant al Autorităţii publice de reglementare în domeniul energiei E-Control, a evocat ipoteza unei refaceri a rezervelor ruseşti, care ar fi diminuat cantitatea de gaze naturale disponibile pentru export către Europa.
Motivul – tehnic sau politic – al acestei diminuări nu este cunoscut. Polonia a acuzat joi gigantul rus Gazprom că a redus cu aproape jumătate livrările de gaze naturale. Slovacia a anunţat, la rândul ei, o scădere a livrărilor cu 10%.
O asemenea măsură, dezminţită de Gazprom în cazul Poloniei, ar putea să semnaleze voinţa Moscovei de a împiedica aprovizionarea în „flux invers” a Ucrainei – privată de gaze naturale ruseşti din iunie -, practicate de către Polonia şi Slovacia.
Această diminuare a livrărilor este constatată totodată în contextul în care Uniunea Europeană (UE) urmează să pună în aplicare, vineri, sancţiuni împotriva Rusiei, vizând sectorul energetic şi în special Gazprom.