UPDATE
Directorul general al SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, au anunţat, marți, reprezentanții Parchetului Curții de Apel Ploieşti.
Articol inițial
Rafinăria Petrotel – Lukoil începe procedurile de pregătire pentru pornire, după ce, în urma audierilor avute luni în cadrul Parchetului de pe langă Curtea de Apel Ploiești, măsurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare și pe stocurile comerciale de produse ale societății) au fost ridicate, anunță un comunicat al companiei.
Sindicatul şi directorul general al Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activităţii şi deblocarea conturilor companiei, spunând că astfel pot fi plătite salariile celor 2.500 de angajaţi, pot fi achiziţionate materiale şi pot fi plătiţi furnizorii.
„Având în vedere situaţia creată prin descinderea din data de 2 octombrie 2014 efectuată de către reprezentanţii organelor de anchetă din România(procurori, ofiţeri SRI, inspector din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor, inspector de la direcţia Regională Antifraudă etc.) la SC Petrotel-Lukoil SA şi alte patru societăţi de pe Platforma Teleajen, vă rugăm respectuos să ne sprijiniţi pentru asigurarea continuării activităţii comerciale a societăţii noastre”, se arată în scrisoarea transmisă la Cancelaria primului ministru, citată de Mediafax.
În scrisoare, sindicatul salariaţilor din Petrotel-Lukoil şi Uniunea Sindicatelor Lukoil din România au spus: „Nu ne opunem anchetei în curs de desfăşurare, este normal ca organele în drept să îşi desfăşoare activitatea specifică pentru respectarea legii şi protejarea intereselor statului. Dar, ca urmare a blocării conturilor, nu se pot face achiziţii de chimicale, nu se pot plăti furnizori şi antreprenori şi chiar şi salariile salariaţilor, ceea ce ar face ca peste 2.500 de salariaţi de pe platformă să rămână fără obiectul muncii, mărind numărul şomerilor”.
Într-o altă scrisoare, primită luni la cabinetul premierului, directorul general al Petrotel-Lukoil, Andrei Bogdanov, prezintă rezultatele financiare şi comportamentul fiscal al companiei, menţionând: „Vă rugăm să ne sprijiniţi în repornirea Rafinăriei Petrotel-Lukoil şi în stabilizarea situaţiei economice în limitele legislaţiei în vigoare şi să aveţi în vedere că Lukoil nu ar fi riscat niciodată o investiţie de peste un miliard de dolari pentru o sumă de 230 milioane de euro, prejudiciile de imagine şi consecinţele fiind deosebit de mari”.
Rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime şi ţiţei de către organele de urmărire penală. Reprezentanţii Lukoil au notificat anterior Garda de Mediu că opresc activitatea rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploieşti, fără a preciza un motiv şi fără a da un termen la care rafinăria va fi repornită, compania neanunţând autorităţile și despre eventuale disponibilizări colective sau şomaj tehnic.
Dimpotrivă, la o zi după percheziții, directoarea adjunctă a rafinăriei a semnat şi transmis către Agenția Judeațeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Prahova o solicitare prin care cerea eliberarea unei adeverinţe care să ateste dacă în baza de date a AJOFM există persoane calificate ca inginer construcţii civile şi cercetător construcţii civile şi industriale, întrucât rafinăria ar căuta să angajeze astfel de specialişti, informează Mediafax.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a decis punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei. Informaţia a fost transmisă luni de Oil Terminal Bursei de Valori Bucureşti, precizând că această măsură afectează semnificativ propriile sale afaceri, tranzacțiile Lukoil reprezentând peste 34% din cifra de afaceri a Oil Terminal la finalul lunii septembrie.
O altă companie afectată de stoparea rafinăriei Petrotel este Oltchim, unde secția de oxoalcooli, repornită în urmă cu trei săptămâni, se oprise din funcționare.
“Situaţia de la Lukoil a afectat secţia oxoalcooli de la noi de la combinat. Oltchim este dependent de materia primă – propilena, pe care o achiziţionam de la Lukoil de la sucursalele acestei companii din România şi Bulgaria. Azi (luni – n.r.) s-a discutat cu conducerea combinatului, cu reprezentanţii Lukoil şi cu reprezentanţii Guvernului pentru a debloca situaţia existentă şi de a reveni la capacitatea de producţie de peste 30%”, a precizat liderul sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu, citat de economica.net.