Acasă » Electricitate » Nuclear » CE aprobă schema de suport pentru centrala nucleară din Marea Britanie

CE aprobă schema de suport pentru centrala nucleară din Marea Britanie

9 octombrie 2014
Electricitate
energynomics

Comisia Europeană (CE) și-a dat acordul pe schema de subvenționare care va permite construirea primei centrale nucleare din Marea Britaniei din ultimele două decenii, relatează The Guardian. În principiu, acordul presupune garantarea pentru EDF a unui preț al energiei nuclear-electrice produse care nu se va schimba în următorii 35 de ani.

Centrala Hinkley Point, ce va fi construită în sud-vestul Angliei, este estimată la aproximativ 26 miliarde de euro și va produce o energie care se va vinde la un preț care acum depășește de două ori nivelul pieței, 92,5 lire sterline/MWh. CE spune că nu ar fi aprobat această schemă dacă Regatul Unit nu ar fi venit cu asigurări financiare că utilizatorii finali din Marea Britanie nu vor fi afectați.

Joaquin Almunia, vice-președinte al CE pentru politica competițională, a spus: “După intervenția Comisiei, măsurile Regatului Unit pentru construcția centralei nucleare Hinkley Point au fost modificate semnificativ, limitând orice distorsiune adusă pieței unice. Aceste modificări vor aduce economisii substanțiale pentru contribuabilii britanici. Pe acest fundament, și după o investigație amănunțită, Comisia poate concluziona că suportul acordat centralei este compatibil cu regulile ajutorului de stat din UE.” În principiu, a subliniat înaltul oficial, un astfel de sprijin denotă totuși un blocaj în funcționarea pieței de energie europene.

În ciuda acestor asigurări, Austria promite că va ataca acordul în instanță, și alți critici, atât politici cât și din zona societății civile cu atribuții de protecția mediului, spun că CE este ambiguă cu privire la ce anume a modificat Marea Britanie de a făcut ca măsura să fie aprobată la Bruxelles.

România vrea să aplice măsura pentru reactoarele 3 și 4

Reprezentanții Departamentul pentru Energie au așteptat cu interes decizia CE pe acest subiect, întrucât dorește să aplice o schemă de susținere similară pentru reactoarele 3 și 4 planificate pentru construcție la Cernavodă.

Ministrul delegat pentru Energie a declarat pentru cotidianul Bursa: „Proiectul Marii Britanii de finanţare a centralei nucleare validat de CE bătătoreşte drumul României în obţinerea avizului pentru susţinerea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Dar acest lucru nu înseamnă că avem şi noi aprobarea Comisiei pentru aplicarea unei scheme similare de susţinere a investiţiei în cele două unităţi. CE analizează fiecare caz în parte şi ia în considerare mai multe elemente precum IRR-ul (n.r. rata de recuperare) investiţiei. România va depune propria aplicaţie şi menţionez că ţara noastră a susţinut modelul englez de realizare a unei noi centrale nucleare”.

Modelul englez, intitulat „Contract pentru Diferență”, presupune ca investitorul să primească un preț garantat pentru energie iar statul să plătească diferența dacă prețul garantat depășește nivelul prețului de piață

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *