###author###
Berlin. În spatele industriei nucleare se află de obicei subvenţii şi interese ascunse, iar construcţia unor noi reactoare nucleare are iz puternic de corupţie, spune Andreas Kraemer, director al Institutului Ecologic German.
„Construcţia unor noi reactoare nucleare de obicei fie are loc din interese militare, fie e vorba de corupţie, având în vedere că sunt miliarde de euro sau dolari care-şi schimbă destinaţia. Germania va elimina total industria nucleară până în 2022”, a spus Kraemer, întrebat de energynomics.ro ce părere are de faptul că România, dar şi alte ţări construiesc reactoare noi.
„Industria franceză şi poloneză de cărbune şi nucleară sunt necompetitive şi vor supravieţui doar cu subvenţii”, spune Kraemer. El crede că ţările Europei de Est, inclusiv România, ar trebui să-şi îmbunătăţească interconexiunile şi reţeaua, acestea constituind investiţii prioritare, în detrimentul unor noi injecţii de capital în industrii periculoase.
“Prezic faptul că Germania va avea 100% energii regenerabile până în 2035…Din 1952 , de când a avut loc accidentul nuclear de la Ontario, are loc câte un accident la fiecare cinci ani. În plus, reactoarele se opresc fără motiv, putem lua exemplul Marii Britanii, unde au loc întreruperi la fiecare patru zile”, a mai spus Kraemer.
Germania este gata să renunțe la cele 17 reactoare nucleare pe care le deține, însă costurile de dezmembrare și stocare se vor ridica la 500 de milioane de euro-1 miliard de euro pentru fiecare reactor, a declarat pentru energynomics.ro directorul E.On, Joachim Lang. Renunțarea la industria nucleară face parte din noua politică Energiewende, sau tranziția energetică, care a avansat cu pași repezi mai ales după dezastrul de la Fukushima.