O singură țintă privind reducerea emisiilor de carbon, însoțită de sprijin financiar pentru statele nou intrate în Uniune – aceasta este poziția României în cadrul summit-ului european privind energia şi schimbările climatice, progamat joi, la Bruxelles. Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a expus argumentele în cadrul summitul-ului UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicația The Economist, eveniment la care energynomics.ro este partener oficial media.
Dacă vom avea mai multe ținte, nu vom putea obține compensări financiare.
„Pentru România, maximul acceptabil va fi să avem o singură țintă, respectiv reducerea emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat ministrul delegat pentru Energie. În opinia lui Răzvan Nicolescu, situația din ultimii ani a demonstrat că abordarea unilaterală a Uniunii Europene în chestiunea măsurilor de reducere a impactului asupra mediului este greșită. Țintele ambițioase asumate de UE au condus la presiuni puternice asupra industriei europene, fără ca modelul Uniunii să fie preluat de ceilalți mari poluatori la nivel global. „Țări precum China, India, Brazilia și SUA trebuie convinse să se alăture demersurilor europene”, a spus Nicolescu, continuând: „Nu putem salva planeta singuri!”.
Răzvan Nicolescu a fost solicitat să vină cu precizări, în condițiile în care în cadrul UE există cel puțin două atitudini divergente; pe de o parte Germania insistă asupra asumării unor ținte ambițioase pentru dezvoltarea resurselor regenerabile și renunțarea la energia din resurse nucleare, în vreme ce Polonia conduce tabăra celor care avertizează asupra costurilor pe care le suportă industria de pe continent în urma implementării accelerate unor politici verzi. „Dacă vom avea mai multe ținte, nu vom putea obține compensări financiare. Vor fi doar obligații”, a precizat Nicolescu.
El a mai spus că țările nou-intrate în UE vor fi mai afectate de aceste decizii decât cele care sunt mai vechi în blocul comunitar, întrucât presiunea va fi pentru consumatorii finali, astfel că ar trebui să existe măsuri de sprijin pentru aceste țări.
„Sper că echipa care va merge la Consiliul European în această săptămână să transmită poziția României și să convingă celelalte țări„, a continuat Nicolescu, care a criticat tendința politicienilor din România și din Europa, grăbiți să adopte poziții „verzi”, din considerente populiste, ignorând costurile impuse economiei și industriei energetice.