Acasă » Uncategorized » Ucraina așteaptă ca Occidentul să-i plătească datoriile la gaze de 3.1 mld. USD

Ucraina așteaptă ca Occidentul să-i plătească datoriile la gaze de 3.1 mld. USD

22 octombrie 2014
Uncategorized
energynomics

Ambasadorul rus de pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Chihzov, a declarat că Ucraina se bazează pe „sprijin internațional” pentru a achita cele 3.1 miliarde de dolari (2,43 miliarde euro) pe care le datorează Gazprom, până la sfârșitul lunii.

Într-un interviu exclusiv acordat EurActiv.com, Chihzov a declarat că la reuniunea de la Milano la 17 decembrie 2013 cu președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Petro Poroșenko, s-a ajuns la un acord pentru un „preț intermediar” de 385 dolari pe mia de metri cubi (TCM) pentru gazele rusești pentru a fi vândute în Ucraina în timpul iernii.

Moscova a tăiat livrările de gaz către Ucraina în luna iunie după ce a eșuat să obțină un acord cu privire la facturile neplătite și prețul gazului. Conform unor estimări, Ucraina va avea un deficit de cinci miliarde de metri cubi (TCM) faţă de nevoile sale, pe timpul iernii.

Fără importurile de gaze din Rusia, Ucraina ar putea trece printr-o catastrofă umanitară, a avertizat recent șeful afacerilor externe ale UE, Federica Mogherini.

Moscova a avertizat, de asemenea, că în cazul în care Kievul fură gaz rusesc care tranzitează teritoriul său către Europa de Vest, va tăia livrările de gaze prin Ucraina.

Chihzov a spus că, în conformitate cu termenii acordului din Milano, Ucraina va plati 385 dolari pe tcm până la sfârșitul lunii martie. Gazprom vrea însă 485 dolari pe tcm. Din cauza dezacordului asupra prețurilor, cele două părți s-au adresat tribunalului de arbitraj de la Stockholm, o instituție de arbitraj internațional afiliat Camerei de Comerț a Suediei.

Un alt element al acordului încheiat la Milano prevede ca Ucraina să plătească Gazprom 3,1 miliarde dolari înainte de sfârșitul acestei luni.

Această sumă, după cum se explică Chihzov, include arieratele din noiembrie și decembrie ale anului trecut și cele din al doilea trimestru al acestui an. El a spus că suma nu poate fi contestată.

„Am înțeles că singura problemă pentru partea ucraineană este de a găsi de fapt, banii, și contează pe suport internațional, FMI și alte surse”, a spus diplomatul.

Comisia Europeană găzduieşte o nouă întâlnire a miniștrilor Energiei din Ucraina și Rusia, cu scopul de a ajuta la rezolvarea disputelor și pentru a evita o repetare a crizei gazelor din ianuarie 2009, care a lăsat o parte din UE și a Balcanii de Vest în criză de gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *