Acasă » Electricitate » Nuclear » Administratorul RAAN avertizează asupra riscului de faliment

Administratorul RAAN avertizează asupra riscului de faliment

4 noiembrie 2014
Electricitate
energynomics

Administratorul judiciar „Tudor & Asociaţii” a dezminţit acuzaţia privind utilizarea incorectă a sumei de 30 milioane de lei repartizată Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) de la bugetul de stat prin rectificarea din luna octombrie şi a avertizat asupra posibilităţii demarării procedurii falimentului, în cazul în care creditorii nu sunt plătiţi. Acuzaţia a fost formulată public la Drobeta Turnu Severin de Ministrul Delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Asociatul coordonator al administratorului judiciar al RAAN, Ion Tudor, a afirmat că acuzaţiile sunt nefondate, întrucât potrivit Planului de reorganizare actualizat, confirmat de judecătorul sindic la 20 martie 2014 şi aprobat de Adunarea Creditorilor la 28 februarie 2014, regia avea obligaţia achitării în luna septembrie 2014 a sumei de 30.972.937,25 lei către creditorii garantaţi şi bugetari, conform Bursa.

Tudor a declarat, citat de Agerpres: „În cazul în care această obligaţie de plată nu este efectuată conform legii, RAAN va intra în procedura falimentului. Până la sfârşitul lunii septembrie RAAN nu dispunea de sumele necesare achitării acestor creanţe, deşi deţinea pe stoc apă grea în valoare de aproximativ 450 milioane de lei. Prin OUG 59/2014 referitoare la rectificarea bugetului de stat s-au alocat doar 30 milioane de lei pentru achiziţia apei grele la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat”.

El a spus că Departamentul pentru Energie prin Direcţia Generală Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie stabileşte că sursa financiară creată prin rectificare este destinată achitării tranşei a doua din obligaţiile de plată a creditorilor garantaţi, în baza graficului din planul de reorganizare.

„În acelaşi document ni se solicită ca până la proxima adunare a creditorilor să obţinem acordul creditorilor garantaţi, care urmau să primească sume din tranşa a doua, să accepte plata eşalonată a debitelor aferente lunilor octombrie, noiembrie şi decembrie 2014. Majoritatea creditorilor cu rate scadente în luna septembrie 2014 au transmis puncte de vedere de amânare şi eşalonare la plată a creanţelor, condiţionat de achitarea integrală a creanţelor lor din suma de 30 milioane de lei”, a menţionat Tudor.

Potrivit acestuia, la termenul de judecată din 9 octombrie administratorul judiciar a solicitat judecătorului sindic continuarea procedurii de reorganizare judiciară, chiar dacă la acel moment se constata neîndeplinirea integrală a Planului de reorganizare, cerere pentru care instanţa, având ca bază argumentele aduse, a acordat termen pentru continuarea procedurii de reorganizare în 22 ianuarie 2015.

Administratorul RAAN mai afirmă: „Din suma de care a beneficiat RAAN prin rectificarea din octombrie a fost achitată o treime din creanţa creditorilor garantaţi şi bugetari, aşa cum şi-au exprimat acordul creditorii, ca răspuns la solicitarea Departamentului pentru Energie şi a administratorului judiciar de a achita numai drepturile salariale. În cazul în care obligaţiile financiare către aceştia nu se vor achita, există riscul declanşării procedurii de faliment la RAAN, atrăgând totodată şi răspunderea penală/civilă şi a factorilor implicaţi”.

În opinia sa, afirmaţiile ministrului delegat al Energiei, potrivit căruia „Tudor & Asociaţii sunt amestecaţi în jocuri politice şi refuză să plătească salariaţilor RAAN salariile” sunt nefondante, ele urmărind „să dezamorseze conflictele sindicale, aruncând vina neachitării la timp a acestora în spatele firmei de insolvenţă”.

„Din cele expuse mai sus reiese clar faptul că administratorul judiciar respectă prevederile legale în vigoare, iar deciziile sale nu au absolut niciun temei nuanţat politic. De altfel, ar trebui să fie clar pentru oricine faptul că prevederile legii insolvenţei trebuie aplicate în litera şi spiritul acesteia. Mai precizez că datoriile generate şi neachitate în cursul procedurii de insolvenţă a RAAN au crescut permanent, la 30 septembrie 2014 acestea depăşind 200 milioane lei”, a explicat Ion Tudor.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat vineri, la Drobeta Turnu Severin, că a reuşit să aplaneze conflictul între sindicaliştii de pe platformele industriale ale RAAN şi administraţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *