Acasă » Regenerabile » Solar » Investitorii în energia regenerabilă ar putea fi obligaţi să construiască şi capacităţi de stocare

Investitorii în energia regenerabilă ar putea fi obligaţi să construiască şi capacităţi de stocare

20 mai 2021
Regenerabile
Gabriel Avăcăriței

Noii investitori în sectorul energiei regenerabile ar putea fi obligaţi să investească şi în capacităţi de stocare, iar ANRE va realiza, cu sprijinul Băncii Mondiale, un studiu care să arate care este necesarul de stocare al României, a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, potrivit Agerpres.

„Săptămâna trecută am avut o întâlnire cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi am discutat subiectele în care simţim nevoie de consultanţă. Printre subiecte este şi evaluarea necesarului de stocare din perspectiva capacităţii noastre asumate prin PNIESC, acei 6,9 GW de energie regenerabilă, de câtă stocare are nevoie România pentru a integra noile capacităţi de 6,9 GW şi cred că avem şanse destul de mari să primim sprijinul lor, pentru că reprezentanţii Băncii Mondiale au spus că este un subiect important şi de interes şi probabil vom avea o consultanţă din partea dânşilor şi într-un an, poate un an jumătate, să avem un studiu consistent care să ne arate necesarul”, a spus oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, autoritatea va adapta legislaţia astfel încât cei care doresc să investească în capacităţi de stocare în baterii să nu găsească piedici din acest punct de vedere.

„Regulamentul de echilibrare a fost deja modificat, pentru a permite aceste investiţii şi pentru a permite participarea la piaţa de echilibrare cu aceste capacităţi. Este vorba doar de o chestiune de timp să vedem dacă ar fi nevoie sau nu să obligăm noii investitori în regenerabile să facă şi stocare”, a precizat Nagy-Bege.

În opinia sa, ţinta de 6,9 GW pe care şi-a asumat-o România prin Planul Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice este una ambiţioasă.

„6,9 GW fără schemă de sprijin, cu siguranţă va fi o provocare destul de interesantă, cu toate că sunt deja câteva tehnologii care au ajuns la maturitate, iar costul lor nu presupune o schemă de sprijin şi aici mă refer la eoliene şi la fotovoltaice. Cel puţin la eolienele onshore. Potenţialul offshore al ţării nu trebuie neglijat. Investiţiile necesare sunt sensibil mai mari decât eolienele onshore, dar şi randamentul este mai mare”, a adăugat vicepreşedintele ANRE.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *