Comisia Europeană a lansat o consultare publică specifică prin care invită toate părţile interesate să transmită observaţii cu privire la revizuirea propusă a Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru protecţia mediului şi energie, inclusiv extinderea domeniului de aplicare al orientărilor pentru a permite acordarea de sprijin în noi domenii (de exemplu, mobilitatea curată, eficienţa energetică a clădirilor, circularitatea şi biodiversitatea), se arată într-un comunicat al Comisiei citat de Agerpres.
Pentru a ţine seama de importanţa sporită a protecţiei climei, documentul revizuit se va intitula Orientări privind ajutoarele de stat pentru climă, energie şi mediu. Orientările propuse includ, de asemenea, norme de compatibilitate pentru domenii emblematice precum infrastructura de mobilitate curată, biodiversitatea şi utilizarea eficientă a resurselor pentru a sprijini tranziţia către o economie circulară. Părţile interesate au la dispoziţie opt săptămâni pentru a răspunde la consultare, până la 2 august 2021.
„Europa va avea nevoie de un volum considerabil de investiţii durabile. Deşi o mare parte din sprijin va proveni din sectorul privat, sprijinul public va avea rolul de a asigura o realizare rapidă a tranziţiei verzi. Prin urmare, dorim să ne asigurăm că normele noastre privind ajutoarele de stat pentru climă, energie şi mediu sunt pregătite şi adecvate pentru tranziţia verde. Normele revizuite le vor permite statelor membre să îndeplinească obiectivele ambiţioase stabilite în Pactul verde al UE, menţinând totodată la minimum eventualele denaturări ale concurenţei. Invităm acum toate părţile interesate să ne transmită punctele lor de vedere”, a afirmat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.
Orientările privind ajutoarele de stat pentru mediu şi energie le permit statelor membre să sprijine proiecte de protecţie a mediului (inclusiv protecţia climei şi producţia de energie ecologică), precum şi măsuri care asigură adecvarea capacităţii de producere de energie, cu anumite condiţii. Orientările au scopul de a ajuta statele membre să îşi îndeplinească obiectivele ambiţioase stabilite la nivelul UE în ceea ce priveşte energia şi clima, cu cel mai mic cost posibil pentru contribuabili şi fără distorsionarea nejustificată a concurenţei pe piaţa unică.