Acasă » Regenerabile » Solar » V. Popescu: Producătorii de energie verde vor avea și stocare, proiecte de 1,6 mld euro prin PNRR

V. Popescu: Producătorii de energie verde vor avea și stocare, proiecte de 1,6 mld euro prin PNRR

10 iunie 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

PNRR finanțează, la capitolul energiei, proiecte în cuantum de aproximativ 1,6 miliarde de euro, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

”Avem o linie de finanţare de 100 milioane euro pentru eficienţă energetică, proiecte care vor fi un model competitiv scoase pentru companii. Avem 100 de milioane de euro proiecte pentru încurajarea companiilor de a face investiţii în domeniul bateriilor şi al panourilor şi celulelor fotovoltaice, adică ne dorim investitori pe care să-i ajutăm cu ajutor de stat să vină să producă în România baterii electrice şi/sau celule fotovoltaice sau panouri fotovoltaice”, a spus Virgil Popescu, într-un interviu acordat Agerpres.

”Suntem în grafic, vrem să instalăm cât mai multă energie regenerabilă şi vrem să avem cât mai puţin import de celule şi panouri fotovoltaice, de aceea vrem să stimulăm şi aceste tipuri de investiţii. Ne dorim ca şi în România să existe producători de baterii pentru vehicule, pentru autoturisme. Avem un producător român, dar ne dorim să fie cât mai mulţi producători, de aceea această linie va fi pentru stimularea investiţiilor în domeniu”, a mai spus el.

”Avem câteva sute de milioane, 300 – 400 milioane pentru energie regenerabilă. Energie regenerabilă care de data aceasta ne dorim să fie în back-up cu stocaj, să avem energie regenerabilă şi stocare cu baterii sau cu oricare alt tip de stocare şi pentru a avea echilibrare în reţea şi pentru a putea folosi în mod eficient energia electrică.

”Până acum ce s-a construit în România din punct de vedere al energiilor regenerabile s-au construit pur şi simplu fotovoltaice sau vânt fără a avea pus stocaj, stocajul fiind pus ulterior doar în anumite locaţii, iar dacă ne mai uităm din când în când şi pe balanţa energetică, dacă nu bate vântul sau nu avem soare, atunci suntem deficitari. Nu vrem să se mai întâmple acest lucru şi vrem să avem, odată ce instalăm regenerabil, să avem şi stocaj în acelaşi timp”, a afirmat Popescu.

Întrebat când va renunţa România definitiv la cărbune pentru producţia de energie electrică, Popescu a arătat că acest lucru va putea fi posibil în anul 2030 – pentru huilă. În ceea ce priveşte lignitul, decizia va fi luată după ce Comisia Europeană va aproba planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *