România are mare nevoie de capacități de producție din surse curate, care să înlocuiască centralele pe cărbuni, a spus Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, în cadrul celei de a 7-a ediții a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics.
”Cuvântul-cheie al acestei ediții a Energy Strategy Summit este ‘integrare’. Suntem pe 17 iunie, data la care piața pentru ziua următoare (PZU) din România se cuplează cu alte trei mari țări – Austria, Germania și Polonia, un pas intermediar făcut în drumul spre toate țările membre din MRC – ce este asta, dacă nu integrare?!”, a spus Bege.
Capacitatea de interconectare a României s-a îmbunătățit și în zona gazelor, mulțumită eforturilor Transgaz, a mai spus vicepreședintele ANRE.
El a mai afirmat că România are nevoie de noi capacități pentru a determina creșterea producției interne, care ar duce și la o scădere a prețurilor.
Iar prețurile mari de acum din piață, ”nemaivăzute de ceva timp”, reprezintă un stimul suplimentar pentru investiții noi, atât pe piața de electricitate, cât și pe cea a gazelor.
„Vom avea nevoie de gaze naturale, chiar dacă decizia de învestire în Marea Neagră se va lua sau nu”, a spus el. România are nevoie de o extindere a rețelei de gaze naturale, de o creștere a gradului de acces al populației și firmelor la rețeaua de gaze.
”Avem nevoie de noi capacități de energie electrică și, așa cum reiese și din PNIESC, până în 2030 vom construi circa 7 GW de noi capacități de regenerabile – putem spune că avem chiar șansa de a construi mai mult”, a mai spus Bege.
”Necesitatea noilor capacități de producție este de necontestat, iar legislația națională este din ce în ce mai aproape de cea europeană – urmăm exact aceleași valori ca și Europa, de sustenabilitate producție cu emisii reduse de carbon și luptă împotriva schimbărilor climatice”, a mai spus oficialul ANRE.