Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Andreas Lier (BASF) despre Green Deal – cum pot lucra împreună industria și sectorul energetic

Andreas Lier (BASF) despre Green Deal – cum pot lucra împreună industria și sectorul energetic

17 iulie 2021
Consumatori
Gabriel Avăcăriței

Andreas Lier este directorul general al BASF România din 2019, iar din iunie 2021 este președintele AHK România, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană. În calitate de invitat special la cea de a 7-a ediție a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics pe 21 iunie, el a prezentat perspectiva a industriei cu privire la provocările și oportunitățile legate de energie și Green Deal.

„Vorbesc astăzi din perspectiva BASF, o companie chimică de top la nivel mondial. BASF are peste 300 de unități de producție în întreaga lume, iar fabrica noastră din Ludwigshafen, Germania, este cea mai mare unitate de producție chimică din lume. Energia este un subiect important pentru noi; pe lângă abur, consumăm o cantitate semnificativă de energie electrică. Doar la Ludwigshafen folosim 1% din toată energia electrică consumată în Germania.

Este evidentă nevoia unei abordări echilibrate între economie și mediu. Suntem responsabili pentru planeta noastră și pentru ca generația copiilor noștri să aibă un mediu mai curat și o organizare durabilă a tuturor activităților.

Acordul verde cuprinde o agendă politică care acoperă multe domenii, de la neutralitatea carbonului, la economia circulară, mobilitatea inteligentă și multe altele.

Niciun alt continent nu are o viziune și o agendă comparabile cu Acordul Verde al UE. Este provocarea unui secol și va fi de o tranziție spectaculoasă. Ursula von der Leyen obișnuiește să numească Acordul Verde „proiectul european de a trimite omul pe Lună”.

Să fie limpede: sub numele de “acord verde” se găsește un plan de acțiuni care va avea impact în fiecare aspect a vieții de zi cu zi. Ce mâncăm, cum călătorim, ce produse producem, cum producem, cum construim și, bineînțeles, cum ne alimentăm cu energie casele, mașinile și fabricile, ce energie folosim – toate acestea se vor schimba fundamental.

Pe fiecare dintre aceste subiecte, există proiecte de legi care urmează să fie elaborate mai târziu în acest an și în viitor, în Europa.

BASF este pe deplin angajat în acordul verde al UE, în favoarea sustenabilității, a economiei circulare și a noilor forme de energie fiabilă. În prezent, vedem o schimbare de paradigmă de la o economie liniară la o economie circulară și la noi forme de energie.

Este într-adevăr secolul oportunităților și provocărilor. Cu condiția să fie aplicat corect, Acordul Verde al UE deschide șansa ca Europa să obțină avantaje în competiția globală.

În întreaga lume, nevoia de inovații durabile este imensă, iar companiile elaborează strategii complet noi. De aceea, și industria chimică joacă un rol cheie. Facem inovații și, cu aceasta, deschidem calea către sustenabilitate. Dar trebuie să înțelegem că cerințele politice și sociale pentru industrie sunt imense. De exemplu, pentru industria chimică sunt 4 transformări majore care se petrec în același timp:

  • Industria noastră ar trebui să devină neutră în ceea ce privește gazele cu efect de seră
  • Ar trebui să devină digitală
  • Ar trebui să devină circulară
  • Ar trebui să elimine substanțele toxice

Vă rugăm să nu uitați în alte părți ale lumii, companiile continuă să producă în timp ce noi vorbim de tranziție. Acordul verde și această tranziție nu pot avea succes decât dacă industria noastră și companiile energetice rămân puternice și competitive – suficient de puternice pe durata acestei transformări pentru a concura cu companiile din afara Europei. Consolidarea competitivității este esențială pentru succesul Acordului verde al UE.

Una dintre cele mai importante componente este electricitatea verde mai ieftină și energia în cantități semnificative.

BASF dezvoltă tehnologii pentru producția chimică neutră din punct de vedere climatic. Suntem pe deplin dedicați conceptului de durabilitate. Un exemplu este ChemCycling®, proiectul BASF de reciclare chimică prin care transformăm deșeurile de plastic în materii prime (ulei de piroliză). Aceasta înlocuiește materiile prime fosile pentru Verbund și este utilizată pentru noi produse, în special materiale plastice noi.

O altă poveste de succes este colaborarea pe care o pregătesc BASF și RWE în ceea ce privește noile tehnologii de protecție a climei. Planificăm construcția unuia dintre cele mai mari parcuri eoliene din lume, la Marea Nordului, un proiect semnificativ pentru viitor. Astfel, procesul de cracare cu abur – baza producției chimice – va fi alimentat practic de morile de vânt.

În ceea ce privește România, România oferă un mediu de producție perfect pentru hidrogenul verde, de exemplu – cu parcuri eoliene, parcuri solare și hidroenergie. Implicarea diferitelor părți interesate pentru a crea rețele și sprijinul statului prin finanțare ar putea contribui la transformarea sistemului energetic. România are mari șanse să-și alimenteze industria cu energie verde și, de asemenea, să exporte această energie verde / hidrogen în cantități semnificative.

Sectorul gazelor naturale, deja existent și puternic, poate juca, de asemenea, un rol important pe durata tranziției inclusiv pentru industria din UE în anii următori, pentru a reduce emisiile de carbon. Este nevoie de o politică industrială puternică și de un cadru de reglementare pentru ca Acordul Verde al UE să fie un succes.

În următorii ani, vom vedea schimbări semnificative și trebuie să acționăm acum. Politica climatică, de mediu, industrială și măsurile de susținere trebuie dezvoltate împreună și puse în aplicare. Politicile trebuie să se concentreze pe sprijinirea și crearea de reglementări-cadru coordonate la nivelul UE și în România. În plus, toată lumea trebuie să acționeze rapid – astfel încât industria să poată acționa.

Acordul Verde al UE impune un mod cu totul nou de a colabora între mediul politic, industrie și societate, împreună cu instrumentele potrivite. Vrem să încurajăm pe toată lumea să participe la această discuție și să meargă în această direcție.

UE și România pot obține un avantaj la nivel global dacă vom face această tranziție în mod corect. Nu a existat un moment mai bun decât acum, dacă ținem cont de fondurile semnificative pentru reziliență și recuperare, precum și de celelalte instrumente.

Schimbarea are loc acum, trebuie să o facem împreună: sectorul energetic, industria, politica și societatea!”

Ediția 2021 a Energy Strategy Summit a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul Automatica, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, E.ON România, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, FPPG, Greencells, Horvath & Partners, ING Bank, Hidroelectrica, MET România Energy, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Photomate, Rolls Royce, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transgaz.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *