Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » BERD a injectat 700 milioane de euro în Petrom, care investește 1 miliard de euro anual

BERD a injectat 700 milioane de euro în Petrom, care investește 1 miliard de euro anual

19 noiembrie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

Prim-vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Phil Bennett, a declarat că BERD a investit aproximativ 700 milioane de euro în Petrom de-a lungul anilor, și a salutat privatizarea Petrom ca un succes răsunător, în calitate de societate investește acum mai mult de 1 miliard de euro anual.

„De-a lungul anilor, BERD a mobilizat peste 700 milioane de euro pentru Petrom, pentru sprijinirea investițiilor sale nu numai în România, ci și în Kazahstan, unde în septembrie anul trecut banca a semnat primul său proiect upsteram prin oferirea unui împrumut sindicalizat de 200 milioane de dolari filialei Petrom Kom Munai”, spune Bennett.

Petrom constituie ”un exemplu pentru modul în care procesul de privatizare, dacă este gestionată corect, creează valoare dincolo compania in sine, cu beneficii pentru o comunitate mai largă și țară prin crearea de locuri de muncă, impozit pe venit și oportunități viitoare pentru generația următoare”, spune Bennett.

„Privatizarea a transformat Petrom de la o companie mare cu un potențial interesant în cel mai mare grup de petrol si gaze din Europa de Sud-Est, cu rezultate care fac compania sa mamă, OMV Group din Austria, destul de mândră. BERD este încantat de faptul că a avut ocazia de a contribui la succesul Petrom”, a spus el.

„Petrom este cel mai mare angajator privat din România, angajând indirect mai mult de două ori numărul angajaților proprii și reprezintă aproximativ 11% echivalent al venitului neconsolidat al bugetului de stat pe an. În același timp, Petrom este cel mai mare investitor din țară (cu peste 1 miliard de EURO CAPEX cheltuit în fiecare an de la privatizare).”

România are 600 de milioane de barili în rezerve

„Criza economică din 2008/09 a lovit multe dintre țările noastre și a arătat cât de lung, dificil și impredictibil poate fi drumul spre economii avansate. România iese în evidență în ultimii ani, ca o țară care s-a confruntat cu provocări dificile, iar acum culege roadele: prognoza noastră cea mai recentă pentru România de creștere, din septembrie, este de 2,6% în 2014, care nu este doar mai mare decât media pentru Europa de Sud-Europa de Est (1,9%), dar și din Europa Centrală (2,5%)”, a adăugat Bennett.

Datorită poziției sale geografice, care combină statutul de membru al Uniunii Europene, cu accesul la Marea Neagră, România deține o poziție critică într-una dintre chestiunile cele mai presante ale continentului nostru: viitorul furnizării de energie.

În timp ce majoritatea strategiilor se îndreaptă către conducte, România este un furnizor de sine stătător: țara este a patra în Europa ca nivel al celor mai mari rezerve de petrol, cu 600 de milioane de barili de rezerve sigure, și este al treilea mare deținător de rezerve de gaze naturale .

Investiții în energie verde și eficiență energetică

”Aici experiența BERD este de folos: În ultimii ani am finanțat mai multe parcuri eoliene, împreună cu o varietate de investitori locali și internaționali din țară, pentru a sprijini furnizarea de energie din România și eforturile pentru a îndeplini obiectivele Uniunii Europene privind schimbările climatice.”

Energia durabilă este una dintre competențele de bază ale BERD.

Am dezvoltat o abordare îndreptată înspre sectorul privat a investițiilor privind schimbările climatice și eficiența energetică, sub cadrul Finanțării Emnergiilor Sustenabile (Sustainable Energy Financing Facilities). Acesta este un cadru care ne permite să structurăm linii de credit deschise la băncile locale, împreună cu o structură de stimulare și audituri energetice, astfel încât băncile locale pot oferi credite pentru eficiență energetică și energie regenerabilă. Am folosit această linie cu 80 de bănci din 19 țări, inclusiv România, și ei, la rândul lor, au finanțat peste 55.000 de împrumuturi pentru proiecte de eficiență energetică industriale, comerciale și rezidențiale.”

Începând cu anul 2009 BERD a crescut radical noile investiții anuale globale, de la un nivel de circa 5 miliarde euro pe an, la 8-9 miliarde de euro.

„Am sprijinit clienții și țările în cazul în care oferta de credite a scăzut dramatic și amenințarea retragerii investitorilor pe o scală largă a fost reală. Și sprijinim, de asemenea, țările noastre, prin angajamentele unor politici aprofundate”, a conchis el.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *