Un membru al cabinetului italian a pus sub semnul întrebării viitorul proiectului South Stream – proiectul conductelor de gaz către Rusia, care se află deja într-o situație șubredă din cauza crizei din Ucraina, declarând că aceasta nu mai e o prioritate națională, potrivit Reuters.
Surclasarea proiectului de 40 miliarde de dolari, conceput pentru a ocoli Ucraina și a furniza gaze către sudul și vestul Europei, vine pe fondul sancțiunilor impuse de națiunile occidentale asupra Rusiei în contextul conflictului din Ucraina.
„E o infrastructură utilă, dar poate că nu mai e pe lista de priorități”, a declarat ministrul italian al Industriei, Federica Guidi, într-o conferință de presă la Roma, semnalizând o întoarcere cu 180 de grade a politicii Italiei, dat fiind rolul-cheie al acesteia în facilitarea proiectului. „Chiar dacă pe de o parte ajută la diversificarea tranzitului (de gaz), pe de altă part, există o problemă cu furnizorul”, a spus Guidi.
Uniunea Europeană a căutat ani de zile metode de a-și reduce dependența de importurile de gaze rusești, iar anexarea regiunii Crimeea de către Moscova din martie, combinată cu sprijinul pentru rebeli în estul Ucrainei a schimbat toate planurile.
Italia, al cărei producător de petrol Eni a alocat 600 milioane de euro (750 milioane de dolari) pentru susținerea proiectului, va fi una dintre țările beneficiare ale conductei, în timp ce divizia sa de servicii petroliere dispune de oferte profitabile pentru a instala secțiunea off-shore a conductei.
Dar, din pricina inundării piețelor italiene cu hidrocarburi, pe fondul scăderii cererii de gaze și de energie cauzată de o contractarea economiei, atractivitatea South Stream s-a diminuat – mai ales că Italia va fi punctul de intrare pentru livrările de gaz caspic din Azerbaidjan, în 2020.
Conducta South Stream a expus fisuri în strategia UE pe măsură ce țări precum Ungaria, Austria, Serbia și Bulgaria, printre altele, o văd ca o soluție de a completa întreruperile provenite din Ucraina, așa cum s-a întâmplat în 2006 și 2009.
Ungaria a spus că intenționează să înceapă propria linie anul viitor, în ciuda opoziției de la Bruxelles și Washington, care spun că proiectul va consfinți supremația energetică a Moscovei asupra Europei.
Surse rusești din energie spun că Gazprom, de asemenea, își pierde răbdarea cu manevrele politice ale Europei și, după semnarea a două acorduri majore de furnizare a gazului cu China în ultimele luni, își re-concentrează vânzările sale strategice înspre Asia.