Ministerul Energiei a transmis marți, 14 septembrie, la Banca Europeană de Investiții primele aplicații pentru finanțarea din bugetul Fondului pentru Modernizare a unor proiecte strategice în sectorul energetic. Este vorba despre 9 proiecte cu o valoare cumulată de aproape 700 de milioane de euro.
Complexul Energetic Oltenia, în calitate de beneficiar, solicită 470 de milioane de euro pentru construirea a opt parcuri fotovoltaice pe terenuri pe care le deține, halde de steril sau depozite de cenușă și zgură închise. În total, valoare investițiilor propuse depășește 670 de milioane de euro, fără TVA.
Proiectele răspund obiectivelor din Planul Național pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC) de reducere a emisiilor pentru 2030, de creștere a ponderii de energie din surse regenerabile și de înlocuire a cărbunelui în mixtul energetic, constituind un pas determinant și necesar în procesul de reorganizare al CE Oltenia, precizează Ministerul Energiei.
La rândul său, Transelectrica solicită aproape 23 de milioane de euro, fără TVA, pentru construirea unei noi linii electrice aeriene (LEA) de 400 kV în curent continuu între Constanța Nord și Medgidia Sud. Implementarea proiectului va contribui la securitatea, flexibilitatea și adecvanța sistemului energetic național și va permite punerea în funcțiune a unor noi capacități de producție de energie din surse regenerabile.
Pentru a putea înlocui rapid capacitățile închise de cărbune, energia regenerabilă trebuie să joace un rol cheie în susținerea obiectivelor naționale de decarbonizare și în conformitate cu recomandările specifice fiecărei țări, explică ministerul într-un comunicat de presă.
Ministerul Energiei, în calitate de autoritate competentă pentru gestionarea si derularea Fondului pentru modernizare, a transmis către BEI, prin intermediul platformei aferente, cele 9 propuneri de proiecte pentru finanțare din Fondul pentru modernizare, cu un cost de investiție total de peste 693 de milioane de euro, din care peste 492 de milioane de euro au fost solicitați din Fondul de Modernizare.
Reprezentanții băncii vor evalua și vor trimite proiectele la Comisia Europeană spre finanțare sau către Comitetului de investiții pentru analiză și aprobare sau respingere, a explicat Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților, într-un comentariu public. “Următoarea reuniune a Comitetului va avea loc în jurul datei de 15 decembrie 2021, ceea ce înseamnă că primii bani vor putea fi accesați abia în 2022.” O precondiție este ca autoritățile de la București, în principal Ministerul Energiei, să fi (1) clarificat domeniile prioritare pentru proiectele ce urmează a fi depuse; (2) stabilit ghidurile de pregătire, implementare și finanțare a proiectelor; (3) elaborat schemele de ajutor de stat. Nu există informații clare în legătură cu acești pași premergători. De asemenea, o precondiție este ca planul de restructurare trimis de Complexul Energetic Oltenia la Bruxelles să fie aproba de Comisia Europeană.
Potrivit lui Niculae Havrileț, director și expert în cadrul Ministerului Energiei, România ar putea beneficia de 14 miliarde de euro prin Fondul de Modernizare, în următorii 6-7 ani, în condițiile în care prețul certificatelor de emisii de dioxid de carbon, care alimentează Fondul, a crescut accelerat în ultimii ani.