Grupul Axpo a semnat recent un contract de tip PPA (contract de vânzare-cumpărare de energie electrică pe termen lung) de referință pentru cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, operat în România de CEZ, în una dintre cele mai mari tranzacții de tip PPA încheiate vreodată de grup – 4 TWh de energie eoliană în baza unui contract pe 7 ani. Cu toate acestea, încheierea primelor contracte bilaterale cu livrare fizică de energie în România se lasă așteptate, din trei motive principale. Printre acestea, reglementarea continuă să rămână o provocare, a declarat Radu Rat, director general al Axpo Energy România, într-un interviu pentru Energynomics.
Stimate domnule Radu Rat, contractul pe care l-ați anunțat este un PPA financiar sau unul cu livrare fizică?
Este un PPA financiar bazat pe acordul ISDA, fără livrări fizice între cele două părți contractante.
Care a fost prețul convenit în cadrul tranzacției?
Părțile implicate în tranzacție au convenit să nu dezvăluie niciun detaliu despre preț. Ceea ce putem spune este că prețul a fost foarte mult bazat pe piață și unul pe care ambele părți l-au apreciat ca fiind conform cu condițiile actuale ale pieței.
Este un preț fix sau bazat pe un mecanism de preț? Dacă acesta din urmă este valabil, care este structura mecanismului de preț?
Părțile au convenit să nu dezvăluie informații suplimentare despre stabilirea prețului contractual. Ceea ce pot spune totuși este că noi, la Axpo, suntem foarte flexibili și vom lucra cu nevoile clienților noștri și vom oferi ceea ce se potrivește cel mai bine pentru proiectele lor, deci se pot discuta și aplică atât prețuri fixe, cât și flexibile.
Deoarece informațiile despre contractul specific sunt confidențiale, care sunt formulele de preț utilizate cel mai frecvent în acest tip de înțelegere?
Formulele de preț sunt hotărâte de părțile contractante care încheie tranzacțiile PPA. În ceea ce privește Axpo, așa cum am menționat anterior, suntem foarte confortabili cu mecanisme de preț fix, variabil sau cu plafon minim etc. Suntem dispuși să discutăm diverse structuri cu partenerii noștri; ne concentrăm atenția foarte mult pe gestionarea riscului pentru a ne asigura că ambele părți sunt conștiente de riscurile comerciale și că sunt oferite instrumentele necesare pentru a le administra și, desigur, pe parteneriatul pe termen lung pe care îl realizăm cu orice contraparte avută în vedere.
Grupul Axpo este prezent în mai multe jurisdicții din Europa și la nivel global. Există contracte de tip PPA similare semnate de Axpo în țările în care sunteți prezenți?
Desigur, Grupul Axpo este prezent pe trei continente: Europa, Asia și America de Nord. Activitățile noastre în tradingul de energie internațional și așa-numita activitate de Origination acoperă peste 40 de piețe. Semnăm și vom continua să semnăm din ce în ce mai multe contracte de tip PPA în toate aceste regiuni. Puteți găsi aici câteva exemple recente de contracte de tip PPA pe care le-am semnat pe diverse piețe de la începutul exercițiului financiar al Axpo Group 2020/21 la 1 octombrie 2020. Iată câteva dintre acestea: Axpo Iberia și Azora Capital au semnat un contract de tip PPA pentru un parc eolian din Cuenca și pentru portofoliul solar de 25 MW din Portugalia. Axpo UK și Voltalia au semnat un contract de tip PPA cu preț fix de 10 ani pentru un parc solar din Anglia. Axpo a semnat primul contract de tip PPA pe bază de piață pentru energie fotovoltaică din Suedia cu parcul solar Sparbanken Skåne. Axpo Iberia și Grupo Enhol au semnat un contract de tip PPA pe 5 ani pentru un nou parc eolian în Navarra. Axpo Polska a semnat un contract de tip PPA cu Energix Group pentru două parcuri eoliene din Polonia.
Există lecții care trebuie învățate de un producător de energie electrică în România sau de autoritățile din România pentru a încuraja astfel de contracte?
România are un potențial masiv în domeniul energiilor regenerabile, atât în energia eoliană, cât și cea fotovoltaică. Pentru a elibera acest potențial, este necesar sprijinul deplin al autorităților din România pentru a relansa investițiile în energia regenerabilă în România. Investitorii, dezvoltatorii și băncile, precum și companiile internaționale din tradingul de energie, precum Axpo, sunt gata de acțiune. Orice impuls în direcția bună este foarte apreciat de toți participanții la piață și de jucători, astfel încât să putem avansa în țara noastră și să realizăm potențialul extraordinar al energiilor regenerabile.
În ceea ce privește producătorii de energie electrică din România, cred că cel mai important pentru aceștia este să se pună accent pe obținerea de venituri pe termen lung și nu pe vânzarea pe termen scurt pe Piața pentru Ziua Următoare a OPCOM. Încheierea de contracte de tip PPA pe termen lung cu Axpo le va oferi o sursă puternică de venituri sigure pe termen lung, eliminând volatilitatea riscului de preț. Pe de altă parte, vedem un interes și o cerere din ce în ce mai mare din partea companiilor industriale cu consum energetic ridicat din România în ceea ce privește achiziția de energie verde, în contextul strategiei lor de dezvoltare durabilă, asigurând în același timp stabilitatea prețului pe termen lung pentru energia de care au nevoie. Axpo are multă experiență și know-how și în ceea ce privește semnarea așa-numitelor contracte de tip PPA corporative cu marile companii industriale din întreaga Europă.
Cât de aproape sau de departe sunteți de încheierea de contracte bilaterale cu livrare fizică de energie electrică în România, pe baza noilor capacități de energie regenerabilă?
Suntem încă departe, din trei motive principale. În primul rând, multe dintre proiecte sunt încă la stadii incipiente de dezvoltare. Apoi, cadrul de reglementare continuă să rămână o provocare – chiar dacă reglementările care ar permite PPA-urile fizice sunt în lucru, acestea nu sunt încă în vigoare , fiind în continuare necesare ajustări ale cadrului de legislativ. .
În plus, situația costurilor cu dezechilibrele pare o „scena dintr-un film de groază”. Costurile de echilibrare sunt încă foarte ridicate în România în comparație cu celelalte țări în care suntem prezenți și avem PPA-uri semnate – pe piețele țărilor nordice, în Europa de Vest sau Peninsula Iberică și, ca atare, PPA-urile clasice care prevăd plata per MWh produs (“pay-as-produced”) nu sunt încă fezabile. Odată ce participanții la piață se vor simți mai confortabil cu costurile de echilibrare, am putea vedea o accelerare a transformării proiectelor regenerabile din România în centrale reale, gata să producă electricitate.
_____________________________________________
Articolul a apărut inițial în numărul din septembrie 2021 al Energynomics Magazine.
Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.