Programul de investiții al Transgaz în Republica Moldova a fost finalizat, “după cum am promis”, a spus Ion Sterian, CEO Transgaz, în cadrul evenimentului Abordare regională: Chișinău 2021, organizat de Energynomics. ”Gazoductul Iași-Ungheni e finalizat integral, cu toate legăturile aferente. Gazoductul Onești-Gherăești-Lescani, cu cele două stații de comprimare, s-a finalizat și este funcțional. Așteptăm ca furnizorii să nominalizeze volumele de gaze pe care să le putem transporta în Republica Moldova”, a spus Sterian.
Chiar dacă avem două stații de comprimare care vor prelua gazele din Marea Neagră, din celelalte surse diversificate din coridorul sudic, precum din Turkish Stream, din păcate, lucrările la interconectorul dintre Bulgaria și Grecia decurg foarte lent, deși trebuiau finalizate de câțiva ani, a mai spus directorul Transgaz. ”Ar fi oferit inclusiv Republicii Moldova accesul la surse diversificate prin Coridorul Sudic, din TAP, Tanap, Coridorul Caspian și Perimetrul Șah Deniz 2. Era bine să avem aceste surse, pentru România, Republica Moldova și pentru celelalte țări central-europene”, a mai spus el.
Noul gazoduct finalizat de Transgaz poate transporta până la 6,5 milioane de metri cubi de gaze/zi, acoperind necesarul Republicii Moldova, fără Transnistria.
”Practic, începând de ieri R. Moldova poate să-și achiziționeze gaze din orice parte a lumii”, a adăugat șeful Transgaz.
Conferința Abordare Regională: Chișinău a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor noștri: ABB România, Electrica Furnizare, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, LAPP România, Nova Power & Gas, Siemens Energy Romania, Transelectrica, Transgaz.