Creșterea costurilor cu energia electrică și gazele naturale va avea un dublu impact în bugetele companiilor: direct prin majorarea cheltuielilor cu cele două comodități și indirect, sub diferite forme, scrie Theodor Livinschi, de la partnerg-i. Ne vom limita, cu titlu de exemplu – deși rămâne de evaluat, va exista și un efect de bumerang al susținerii parțiale de către stat a costurilor cu energia ale populației – doar la cel determinat de evoluția ascendentă a prețurilor pe care le vor achita pentru produse (materie primă, echipamente etc) și pentru servicii.
Indiferent de energo-intensivitatea companiilor, deci de proporția impactului direct, majorarea costurilor (directe sau indirecte) cu energia, de anul viitor sau încă de acum, va reprezenta o lovitură importantă și dificil de gestionat. În funcție de flexibilitatea și agilitatea fiecărei companii, în ceea ce privește transferarea acestor cheltuieli suplimentare în prețurile proprii de vânzare, vom asista la o creștere mai lentă sau mai rapidă a impactului indirect general.
Pe de altă parte, eforturile companiilor de a integra evoluția costurilor cu energia, determinată de majorarea nivelului angro al cotațiilor energiei electrice și a gazelor naturale, sunt îngreunate de volatilitatea foarte ridicată și de lichiditatea redusă, care caracterizează în acest moment piețele angro de profil.
Dacă impactul nivelului angro al cotațiilor este evident, ducând în special la majorarea costurilor, cele ale volatilității și ale lichidității conduc, printre altele, la reducerea valabilității ofertelor (până la ordinul orelor) și la restrângerea numărului de furnizori ofertanți (până la numărul de trepte ale unui podium). În concluzie și nu doar din motivele mai sus enumerate, consumatorii sunt nevoiți să se adapteze noilor condiții de desfășurare a proceselor de selecție și de contractare și să fie pregătiți pentru situații neprevăzute suplimentare, pe care acestea le pot genera. Iată care sunt cele trei aspecte care determină consumatorii de energie să identifice mult mai dificil cele mai potrivite soluții de contractare.
Nivelul angro al cotațiilor
Pe lângă majorarea costurilor, trebuie avut în vedere și gestionat inclusiv riscul nesusținerii propunerilor comerciale înaintate de către furnizorii ofertanți.
Volatilitatea
Pe lângă determinarea reducerii valabilității ofertelor, volatilitatea poate conduce, încă o dată, la riscul nesusținerii propunerilor comerciale înaintate, dar și la includerea unor prime de risc suplimentare și acoperitoare, de către furnizorii ofertanți în costurile propuse.
Lichiditatea
Acest element nu atrage după sine doar restrângerea numărului de furnizori ofertanți, ci poate determina, pe lângă reducerea valabilității ofertelor, riscul nesusținerii propunerilor comerciale înaintate și includerea unor prime de risc suplimentare și acoperitoare, inclusiv imposibilitatea fixării unui preț garantat și invariabil al comodității.